Treisprezece milioane de persoane din Kenya, Somalia şi Etiopia se confruntă cu o foamete gravă în contextul în care Cornul Africii trece prin cea mai puternică secetă din ultimele decenii, a transmis marţi Programul Alimentar Mondial (PAM), potrivit AFP.
Nu a mai avut loc un sezon ploios corespunzător de trei ani, iar regiunea trece prin cea mai puternică secetă de după 1981, a precizat această agenţie a ONU.
Seceta a distrus culturile şi provoacă o mortalitate "anormal" de ridicată în rândul animalelor, obligând familiile din mediul rural care trăiesc din creşterea animalelor şi din agricultură să îşi abandoneze gospodăriile.
Sursele de apă şi păşunile sunt puţine, iar previziunile privind precipitaţiile sub medie pentru lunile viitoare nu fac decât să agraveze situaţia, a declarat Michael Dunford, director regional al PAM pentru Africa de Est.
"Recoltele sunt distruse, animalele mor, iar foametea creşte, în contextul în care perioadele secetoase recurente afectează Cornul Africii", a adăugat el, citat într-un comunicat.
"Situaţia cere o acţiune umanitară imediată" pentru a evita repetarea unei crize ca cea din Somalia din 2011, când 250.000 de persoane au murit de foamete în timpul unei secete prelungite.
Ajutorul alimentar este distribuit de-a lungul unei fâşii aride din Kenya, Etiopia şi Somalia, unde rata malnutriţiei este ridicată şi unde circa 13 milioane de persoane riscă să sufere de foamete în primul trimestru din acest an.
agerpres.ro