Fotoshopezi, editezi sau îţi modifici chipul, dar de acum trebuie să şi anunţi asta. Nu se întâmplă deocamdată la noi, ci în Norvegia, acolo unde legea spune clar: influencerii sunt obligaţi să îşi asume dacă pozele de pe social media sunt editate. Cei care au comunităţi mari de urmăritori la noi spun că ar îmbrăţişa această idee. Şi că nu se feresc să îşi arate chipul exact aşa cum este, fără niciun filtru. Sunt totuşi oameni care trăiesc din editarea şi manipularea fotografiilor, iar pentru ei, social media ar trebui să rămână exact aşa cum este.
O nouă lege adoptată de norvegieni spune că influencerii nu pot posta o fotografie fără să declare ce modificări au adus imaginii respective. O decizie corectă, spun cei care promovează naturaleţea. Ioana are o comunitate de câteva zeci de mii de oameni şi crede că o astfel de lege ar fi potrivită şi în România.
Reţelele sociale oferă însă numeroase variante de modificare a trăsăturilor feţei. Doar că mediul virtual…este doar virtual!
Iar când filtrele nu sunt suficiente, multe tinere ajung prea devreme să apeleze la medicina estetică. Totul pentru a
respecta standardele impuse de online. O decizie greşită, avertizează specialiştii.
Unele persoane recunosc că severitatea în ceea ce priveşte propria imagine, le-a afectat.
Evoluţia online ului a creat însă meserii noi. Cum ar fi chiar editarea de forografii. Iar cei mai talentaţi îşi câştigă existenţa din această ocupaţie.
Un studiu realizat în Marea Britanie arată că reţelele sociale au un impact ridicat asupra imaginii corpului, pentru
majoritatea adolescenţilor sub 18 ani.