Sunt peste 33.00 de morţi în Siria şi Turcia, iar numărul deceselor s-ar putea dubla…cel puţin aşa susţine ONU. Numărul răniţilor este şi el de ordinul zecilor de mii. În total, 26 de milioane de oameni ar putea fi afectaţi de cutremurul care a zguduit cele două ţări. Eforturile de ajutorare sunt si ele pe măsură.
După ce a deblocat 16 milioane de dolari din fondurile de urgenţă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere încă aproape 43 de milioane de dolari pentru a răspunde nevoilor sanitare imediate. Un expert german, prezent în Turcia, avertizează că există şi riscul apariţiei unei epidemii în cele două ţări deoarece oamenii nu au acces la apă potabilă.
Deşi medicina şi statisticile arată că şansele de a găsi supravieţuitori sunt aproape 0 după şase zile sub dărămături, în Turcia sunt miracole. în provincia Hatay, o fetiţă de 10 ani a fost scoasă vie de sub tone de moloz după 147 de ore. Mii de familii îşi caută cu disperare rudele. Printre dărâmături, pe străzi, în centrele de refugiaţi sau chiar la morgi
Cei morţi sunt înmormântaţi în gropi comune. Înfăşurate în saci, trupurile neînsuflţite sunt peste tot. Misiunile de salvare se încheie rând pe rând. Acum, eforturile încep să se concentreze spre sinistrati sau spre cei care vor să îşi imormanteze apropiaţii, dar nu au cu ce.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a deblocat deja un sprijin de 16 milioane de dolari. Suma este insa insuficienta. OMS a cerut încă 42,8 milioane pentru ajutor imediat. Directorul general al Organizaţiei a vizitat Turcia distrusă şi a văzut cu ochii lui dezastrul. Şi secretarul adjunct la Naţiunilor Unite a ajuns în Kahramanmaraş, unul dintre oraşele cel mai grav afectate.
Forţa cutremurelor a fost devastatoare. Conform seismologilor, energia degajată a fost egală cu explozia a 500 de bombe atomice. În doar câteva zeci de secunde, Turcia s-a deplasat cu 3 metri înspre Grecia. De asemenea, până în prezent au avut loc peste 2.000 de replici. Şi nu doar natura a fost vinovată de acest dezastru. Autorităţile turce au emis 113 mandate de arestare pe numele unor constructori care nu au respectat normele şi au transformat clădirile în cavouri.
În Siria, drama are aceleasi proportii. Salvatorii fac tot ce le stă în putinţă să mai găsească oameni în viaţă. Un adolescentă şi o femeie au fost şi ei salvaţi după mai bine de 100 de ore. Extenuată după atât timp sub greutatea molozului o fetiţă de 9 ani poveste teroarea prin care a trecut. Acum este orfană.
Ajutorele internationale pentru Siria vin cu mare greutate. Un prim convoi a avut o întârziere de patru zile. Deşi SUA a ridicat temporar sancţiunile împotriva acestei ţări, avioanele încărcate cu provizii întâmpină în continuare dificultăţi în a ateriza acolo.