„O să vă omorâm pe toţi, băieţi” - mesajul talibanilor pentru afganii care au lucrat ca translatori pentru trupele NATO

„O să vă omorâm pe toţi, băieţi” - mesajul talibanilor pentru afganii care au lucrat ca translatori pentru trupele NATO

Translatorii afgani care au colaborat până acum cu trupele americane sau NATO se tem că vor fi ucişi de talibani, după retragerea tuturor trupelor străine din Afganistan. În ultimii 20 de ani de prezenţă militară NATO în această ţară, circa 300.000 de civili afgani au lucrat  pentru forţele armate ale SUA ori ale Alianţei Nord-Atlantice. Printre aceştia s-au aflat şi câteva mii de translatori care se tem că vor fi abandonaţi şi încearcă să obţină o viză în Statele Unite, informează Washington Post.

Soarta interpreţilor care au colaborat strâns cu forţele NATO este acum incertă, iar aceştia au toate motivele să se teamă de răzbunarea talibanilor, în condiţiile în care aceştia au lansat deja o ofensivă majoră în Afganistan la începutul acestei luni.

De altfel, multe din progresele făcute în Afganistan în ultimii ani în privinţa drepturilor omului şi ale femeilor vor fi anulate în cazul în care talibanii vor reveni la putere în această ţară, conform unui raport întocmit de experţi ai serviciilor de informaţii ale SUA.

Translatorii, la fel ca şi alţi civili afgani care au colaborat cu forţele SUA sau NATO, pot obţine o aşa numită „viză specială de imigrant”, parte a unui program special creat în 2009, similar unui program realizat anterior în cazul Irakului.

Afla mai multe despreafganinatotalibanitranslatori
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt