Keir Starmer se întâlneşte cu liderii UE în locul de naştere al lui Winston Churchill. Agenda discuţiilor şi intenţiile post-Brexit

Keir Starmer se întâlneşte cu liderii UE în locul de naştere al lui Winston Churchill. Agenda discuţiilor şi intenţiile post-Brexit

La două săptămâni după ce a câştigat alegerile cu o largă majoritate şi întors de la prima sa reuniune internaţională ca prim-ministru - summitul NATO de la Washington -, Keir Starmer îi găzduieşte joi pe liderii din Comunitatea Politică Europeană (CPE) la Palatul Blenheim, în Oxfordshire, locul de naştere al lui Winston Churchill, o ocazie de a-şi promova dorinţa de a reseta relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană după Brexit şi de a reafirma sprijinul pentru Ucraina.
CPE, grup înfiinţat după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, reuneşte peste 40 de state europene. Pentru noul lider al Marii Britanii găzduirea acestui summit - precedentele având loc în Cehia, Republica Moldova şi Spania - reprezintă o altă oportunitate de a face presiuni pentru o cooperare mai strânsă în domeniul apărării, în special înainte de posibila alegere a lui Donald Trump la preşedinţia SUA, ceea ce sugerează că Europa trebuie să facă mai mult pentru a avea grijă de propria securitate, scrie Reuters.
"Nu putem lăsa provocările trecutului recent să ne definească relaţiile din viitor. De aceea, securitatea europeană se va afla în prim-planul priorităţilor externe şi de apărare ale acestui guvern şi de aceea mă concentrez pe valorificarea acestui moment pentru a reînnoi relaţia noastră cu Europa", a declarat Starmer într-un comunicat. "CPE va da startul noii abordări a acestui guvern faţă de Europa, una care nu ne va aduce beneficii doar acum, ci şi pentru generaţiile viitoare", a adăugat premierul britanic, scrie news.ro.

Afla mai multe desprestarmersummitue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt