Japonia: Fostul premier Shinzo Abe a prezentat scuze în faţa legislativului în scandalul finanţărilor unor recepţii

Japonia: Fostul premier Shinzo Abe a prezentat scuze în faţa legislativului în scandalul finanţărilor unor recepţii

Fostul premier japonez Shinzo Abe a prezentat vineri scuze în faţa legislativului în legătură cu finanţările controversate ale unor recepţii organizate pentru susţinătorii săi, relatează AFP şi Kyodo.

"Chiar dacă procedurile contabile s-au desfăşurat fără ştirea mea, mă simt responsabil moral pentru cele întâmplate. Regret sincer şi îmi cer scuze colegilor mei" din parlament, a declarat el în Camera reprezentanţilor.

Joi, procurorii niponi au anunţat că au decis să nu-l pună sub acuzare pe fostul premier, care a demisionat în septembrie din motive de sănătate, după ce a doborât recorduri de longevitate (aproape nouă ani în două mandate) ca prim-ministru al Japoniei. Procuratura a cerut în schimb amendarea unuia dintre secretarii lui Abe, Hiroyuki Haikawa, pentru că nu a contabilizat în mod adecvat respectivele cheltuieli.

La originea controversei s-au aflat recepţiile organizate de grupul politic care îl susţinea pe Abe cu ocazia sărbătorii Cireşilor în floare, patronată în fiecare primăvară de guvern. Potrivit legislaţiei nipone, cheltuielile făcute cu diverse evenimente politice trebuie declarate, ceea ce biroul lui Abe a omis să facă.

Biroul fostului premier ar fi cheltuit astfel peste 8 milioane de yeni (63.000 de euro) pe respectivele recepţii într-o perioadă de cinci ani, până în 2019, au relatat media nipone.

Şi actualul premier Yoshihide Suga (Partidul Liberal Democrat), care a fost mult timp mâna dreaptă a lui Abe, a prezentat scuze pentru declaraţii eronate în legătură cu aceste plăţi, în condiţiile în care scandalul vine într-un moment foarte prost pentru guvernul nipon, a cărui popularitate a fost serios afectată de gestionarea celui de-al "treilea val" de coronavirus.

Guvernul precedent al lui Abe a fost acuzat între altele că la controversatele recepţii a fost invitat inclusiv un membru al mafiei japoneze yakuza.

AGERPRES.RO

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt