Fost ministru al imigraţiei din Danemarca, condamnat la 60 de zile de închisoare pentru separarea unor cupluri de solicitanţi de azil

Fost ministru al imigraţiei din Danemarca, condamnat la 60 de zile de închisoare pentru separarea unor cupluri de solicitanţi de azil

Inger Stojberg, fost ministru danez al imigraţiei, cunoscută pentru poziţia sa dură în acest domeniu, a fost condamnată luni la 60 de zile de închisoare în legătură cu separarea unor cupluri de solicitanţi de azil minori, relatează Reuters şi AFP.

Sentinţa este definitivă.

"Inger Stojberg a fost găsită vinovată de încălcarea deliberată a legii privind responsabilitatea ministerială. Pedeapsa este închisoare cu executare pentru 60 de zile", a stabilit Curtea specială de justiţie de la Copenhaga.

În procesul început în septembrie, cei 26 de judecători ai acestei instanţe - care nu se reunesc decât pentru a judeca actuali sau foşti membri ai guvernului - au fost chemaţi să decidă dacă fosta şefă a Ministerului Imigraţiei şi Integrării a încălcat ''Convenţia europeană privind drepturile omului'' prin ordinul de separare a cuplurilor de solicitanţi de azil, în cazurile când femeia este minoră.

Stojberg s-a declarat nevinovată în debutul acestui proces inedit în ţara nordică.

În 2016, un număr de 23 de cupluri au fost separate, fără o examinare individuală a dosarului lor, în virtutea ordinului dat de ministrul liberal Inger Stojberg - care ulterior şi-a părăsit partidul, fără însă a renunţa şi la mandatul de deputată.

Acum, urmează ca şi parlamentul danez să se pronunţe asupra eventualei revocări a mandatului de deputat al lui Stojberg, decizie independentă de sentinţa anunţată luni.

Fost ministru al imigraţiei din 2015 până în 2019 într-un guvern de centru-dreapta susţinut de dreapta populistă antiimigraţie reprezentată de Partidul Popular DF, Stojberg a dus o politică extrem de restrictivă, determinând adoptarea a peste 110 amendamente de limitare a drepturilor străinilor în Danemarca, inclusiv confiscarea bunurilor migranţilor pentru a finanţa găzduirea lor pe teritoriul danez.

Cazul ei este doar al treilea începând din 1910 când un responsabil politic a ajuns în faţa Curţii speciale. Înaintea ei, în 1993, fostul ministru conservator al justiţiei Erik Ninn-Hansen a primit patru luni cu suspendare în legătură cu "Tamilgate", blocarea ilegală a reîntregirii familiale a refugiaţilor tamili în 1987-1988.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt