Un film-anchetă - realizat de opozantul rus Aleksei Navalnîi, cel mai virulent critic al Kremlinului din tabăra opoziţiei ruse, în prezent încarcerat - care susţine că preşedintele Vladimir Putin este beneficiarul final al unui palat opulent, ceea ce Putin a negat, a fost vizionat de peste 100 de milioane de ori, au arătat vineri datele de pe YouTube, potrivit Reuters.
Navalnîi - aflat în arest preventiv pentru 30 de zile pentru presupuse încălcări ale condiţiilor de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare la trei ani şi jumătate de închisoare şi pe care el le califică drept fabricate - a postat filmul pe YouTube săptămâna trecută, cu scopul de a încuraja oamenii să iasă în stradă pentru a cere eliberarea sa, ceea ce zeci de mii de persoane au făcut în weekendul trecut.
Aliaţii lui Navalnîi promovează în continuare acest film-anchetă într-o încercare de a-i încuraja pe oameni să iasă din nou în stradă pentru a protesta, de această dată duminică, 31 ianuarie, autorităţile ruse avertizând că manifestaţiile sunt ilegale potrivit legislaţiei ruse, care impune ca astfel de evenimente să fie autorizate în prealabil.
Autorităţile ruse mai afirmă că astfel de evenimente în masă nu sunt sigure pe fondul pandemiei de COVID-19.
Putin, care domină scena politică rusă de peste două decenii şi care evită cu regularitate să-i rostească numele lui Navalnîi, referindu-se la el ca la "acea persoană" sau "pacientul de la Berlin", a declarat că palatul din Ghelendjik, sudul Rusiei, nu-i aparţine nici lui şi nici familiei sale.
Dezminţirea sa la televiziunea publică a fost neobişnuită. Unii critici au interpretat aceasta ca pe un semn că Putin s-a speriat, Kremlinul însă a ironizat aceste comentarii.
În film, Navalnîi spune că proprietatea, construită în stilul palazzo italian, are propriul patinoar subteran, cazinou, piscină, teatru şi o aqua-disco. Aceasta din urmă a inspirat o melodie pop şi un videoclip intitulat "Akvadiskoteka", care a acumulat de atunci peste trei milioane de vizualizări pe YouTube.
Navalnîi s-a făcut remarcat în timpul protestelor anti-Kremlin din 2011-2012 şi şi-a sporit popularitatea pe Internet în special printre ruşii tineri din marile oraşe prin anchetele de corupţie la nivel înalt.
El a fost arestat la începutul acestei luni, după ce a revenit la Moscova din Germania, unde primise tratament medical după ce fusese otrăvit în august cu un agent neurotoxic din familia Noviciok.
Navalnîi l-a acuzat pe Putin că a ordonat să fie otrăvit. Putin a negat că autorităţile ar fi încercat să-l otrăvească şi a spus că, dacă l-ar fi vrut mort, agenţii ruşi şi-ar fi terminat treaba, notează Reuters.
Sursa: Agerpres