Drama celor care se întorc în Herson! Viaţa printre ruine

Drama celor care se întorc în Herson! Viaţa printre ruine

La şase luni de la retragerea ruşilor din Herson, ucrainenii se întorc cu groază acasă. Şi asta pentru că, în locul gospodăriilor în care au investit bani şi sentimente o viaţă întreagă, au rămas acum doar ruine. În plus, în zonă mai există încă mine ruseşti. Urmăriţi un material realizat de trimişii Prima TV în Ucraina, Marius Saizu şi Nicolae Anghel.

Peisajul din Herson şi satele din împrejurimi este dezolant. Regiunea a fost capturată de armata rusă în primele zile ale războiului, iar în septembrie, anul trecut, a urmat anexarea ilegală. Nu pentru mult timp. În noiembrie ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat retragerea din Herson. Ce a rămas în urmă nu mai seamănă cu viaţa pe care locuitorii o cunoaşteau.

Tânărul Alexander, soţia şi băieţelul lor se numără printre cei care s-au întors. Au găsit o locuinţă în ruine. Casa, aşa cum a rămas după invazie, e greu de privit. Şi mai greu de imaginat e că Alexander şi familia lui locuiesc acum din nou aici. E singura casă pe care o au.

Chiar dacă zona nu mai e sub ocupaţie rusă, pericolul nu a dispărut. Mine şi ruine. Asta găsesc oamenii care se întorc acasă. Printre dărâmături stau rămăşiţele unor vieţi care par foarte îndepărtate. Dar pe care încercă acum, cu greu, să le reclădească. În speranţa unui viitor în care sirenele nu vor mai răsuna, iar bombele vor înceta să mai cadă. Până atunci, inceritudinea domneşte în Herson şi împrejurimi.

foto: facebook.com/zelenskiy.official

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt