Creşterea frecvenţei şi intensităţii dezastrelor "pune în pericol sistemele alimentare ale planetei", avertizează Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), care şi-ar dori o comunitate internaţională care să investească mai mult pentru a reduce riscurile şi pentru a face sistemele agricole "mai rezistente".
Potrivit AFP, citată de Agerpres, ca urmare a secetelor, inundaţiilor, furtunilor, tsunami-urilor, incendiilor forestiere, invaziilor de dăunători şi epidemiilor, "agricultura plăteşte un preţ mare în toate sectoarele sale", subliniază într-un raport FAO.
În ţările cu venituri mici şi medii, "agricultura a absorbit un sfert (26%) din consecinţele dezastrelor între 2008 şi 2018", a declarat pentru AFP Dominique Burgeon, directorul diviziei de urgenţe şi reabilitare din cadrul FAO, "ceea ce a însemnat pierderi de 108,5 miliarde de dolari în producţia vegetală şi animală în această perioadă!"
"Aceste pierderi economice pot avea un efect devastator asupra vieţii oamenilor", notează oficialul, care subliniază că "peste 2 miliarde de oameni depind de sectorul agricol pentru existenţa lor". Ediţia anterioară a acestui raport privind "impactul dezastrelor şi crizelor asupra agriculturii şi securităţii alimentare" datează din 2017.