China recunoaşte un incident minor la centrala nucleară de la Taishan

China recunoaşte un incident minor la centrala nucleară de la Taishan

Un mic număr de bare de combustibil avariate se află la originea unei acumulări de gaze radioactive în centrala nucleară de la Taishan, situată în sudul Chinei, au indicat miercuri autorităţile acestei ţări, care au exclus orice pericol, transmite AFP.

Postul american de televiziune CNN a relatat luni despre o posibilă 'scurgere' în centrala de la Taishan, care dispune de singurele reactoare de tip EPR ale concernului Électricité de France (EDF) intrate în funcţiune în lume.

Această tehnologie, concepută pentru a oferi o putere şi o siguranţă superioare, este prezentată ca mândria industriei nucleare franceze şi o vitrină pentru EDF.

Beijingul relativizase până acum riscurile şi explicase că nivelurile de radioactivitate din jurul centrale erau normale.

Miercuri, Ministerul chinez al Mediului şi Autoritatea pentru siguranţă nucleară au dat primele explicaţii tehnice.

Într-un comunicat comun, cele două instituţii au admis o creştere a radioactivităţii în interiorul unuia din reactoare, cauzată 'de circa cinci bare de combustibil avariate'.

Fenomenul este calificat de autorităţi drept 'curent', cauzat de 'factori incontrolabili' în procesul de fabricaţie, de transport sau de instalare a centralei.

Barele de combustibili conţin pastile de uraniu şi furnizează energie în miezul unui reactor nuclear.

Creşterea nivelului de radioactivitate în centrală se situează 'în intervalul reglementar' şi 'nu a existat scurgere radioactivă în mediul înconjurător', precizează comunicatul.

EDF, care deţine 30% din acţiuni la centrala Taisah, alături de grupul chinez CGN, a anunţat luni prezenţa de 'gaze rare' în circuitul primar al reactorului 1.

Procedura prevede ca aceste gaze să fie colectate şi tratate pentru eliminarea radioactivităţii, după care să fie eliberate în aer.

Tehnologia EPR a prilejuit în ultimii ani numeroase dezamăgiri.

Întârzierile şi derapajele bugetare s-au acumulat pe primul şantier EPR, deschis în 2005 la Olkiluoto, în Finlanda, pentru compania TVO. Producţia de electricitate ar urma să demareze la începutul lui 2022, cu o întârziere de peste zece ani.

A doua centrală EPR, aflată în construcţie din 2007 la Flamanville, în Franţa, a acumulat de asemenea probleme, mai ales din cauza unor anomalii descoperite în compoziţia oţelului din acoperiş şi de la baza cuvei.

Problema dezvăluită la Taishan intervine într-un moment în care EDF speră să deschidă noi şantiere în străinătate pentru reactorul său.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt