Alungarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, după ce forţele rebele au pătruns în Damasc în acest weekend, a distrus reţeaua de influenţă a Iranului în Orientul Mijlociu, dar Israelul, Statele Unite şi puterile arabe trebuie să facă faţă acum riscului de instabilitate şi extremism din partea mozaicului de forţe care îl înlocuieşte pe liderul sirian, relatează Reuters.
Principala dintre forţele rebele care au pus capăt celor 50 de ani de domnie dinastică brutală a lui Assad şi a tatălui său a fost Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o grupare musulmană sunnită afiliată anterior cu al-Qaida, care este desemnată drept organizaţie teroristă de către SUA şi ONU.
Trei diplomaţi şi trei analişti au declarat pentru Reuters că ţările occidentale şi arabe se tem că alianţa rebelilor condusă de HTS ar putea încerca să înlocuiască regimul lui Assad cu un guvern islamist de linie dură sau cu unul mai puţin capabil sau înclinat să prevină resurgenţa forţelor radicale.
„Există o teamă puternică în interiorul şi în afara regiunii cu privire la vidul de putere pe care l-ar putea provoca prăbuşirea bruscă a lui Assad”, a declarat Abdelaziz al-Sager, director al Gulf Research Center, un think tank axat pe Orientul Mijlociu. El a menţionat războaiele civile care au urmat răsturnării de la putere a preşedintelui irakian Saddam Hussein în 2003 şi a dictatorului libian Muammar Gaddafi în 2011, scrie news.ro.