Iată cât de fragil a devenit sistemul nostru (al SUA n.red) constituţional: soarta alegerilor din 2024 ar putea depinde de integritatea unui singur senator de stat republican din Nebraska, scrie Michelle Goldberg în New York Times.
Aproape toate statele folosesc un sistem de câştigător pentru a-şi împărţi alegătorii prezidenţiali, dar Nebraska şi Maine funcţionează diferit. În 2020, Joe Biden a câştigat unul dintre cele cinci voturi electorale din Nebraska, iar Donald Trump a câştigat una din zonele rurale din Maine. Anul acesta, cea mai clară cale către victorie a Kamalei Harris este să ia aşa-numitele state de zid albastru Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin, plus un vot electoral în Nebraska.
Colegiul Electoral – creat parţial, aşa cum a arătat savantul Akhil Reed Amar, pentru a proteja sclavia – ne-a dat deja doi preşedinţi în secolul 21 care au pierdut votul popular şi continuă să ne deformeze politica. Acesta este unul dintre motivele pentru care Erwin Chemerinsky, decanul U.C. Berkeley School of Law şi un eminent savant în drept, a ajuns la cercetarea amănunţită a Constituţiei căreia şi-a dedicat o mare parte din viaţă. „Cred că, dacă problemele cu Constituţia nu sunt rezolvate – şi dacă ţara rămâne pe calea actuală – ne îndreptăm către riscuri serioase de secesiune”, scrie el în noua sa carte încurajatoare - „Nicio democraţie nu durează pentru totdeauna: Cum constituţia ameninţă Statele Unite.”
Partea surprinzătoare a argumentului său este apelul pentru o nouă convenţie constituţională, care poate fi declanşată, conform articolului V al Constituţiei, printr-un vot a două treimi din state.
Dar chiar acum, ne uităm la alte alegeri în care Trump ar putea câştiga după ce a pierdut votul popular. Sunt şanse să aibă un Senat controlat de republicani, chiar dacă majoritatea celor care merg la vot votează pentru democraţi. El va funcţiona sub protecţia unei Curţi Supreme de mare neîncredere – singura din orice democraţie majoră în care judecătorii au mandat pe viaţă – care le-a acordat preşedinţilor o impunitate largă pentru crimele pe care le comit în funcţie. „Greşelile făcute în 1787 ne bântuie în secolul 21”, scrie Chemerinsky. Întrebarea este dacă America este capabilă să le repare înainte să o distrugă.