Seismul din Turcia şi Siria face să apară un nou tip de democraţie, democraţia de cutremur, care ar putea redeschide comunicarea între părţile implicate în conflictul de acolo. „Măcar în faţa acestei suferinţe enorme şi în faţa valului de simpatie pe care populaţia siriană l-a obţinut, sperăm că se vor găsi resurse şi pentru o soluţionare paşnică a conflictului”, a declarat pentru Prima News ambasadorul României în Siria, Dan Sandovici.
„O soluţie ar fi trimiterea de ajutoare din zona controlată de guvernul sirian în cele controlate de rebeli, astfel apare un nou tip de democraţie, democraţia de cutremur, care ar putea redeschide comunicarea”, a spus diplomatul.
Dar deocamdată, populaţia siriană, în special cea din nord, deja afectată grav de anii de război, suferă de lipsuri şi mai mari după cutremur, a precizat Sandovici. El a povestit că îndeosebi în nord, aprovizionarea cu energie a fost aproape inexistentă, ceea ce face ca pompele de apă să nu funcţioneze şi oamenii să nu aibă ce să bea. „90 la sută din populaţie deja trăia din ajutoare”, a adăugat diplomatul.
Ambasadorul în Siria a mai precizat că este greu de stabilit exact numărul românilor aflaţi acolo, pentru că mulţi au plecat din cauza războiului.