Administraţia Trump a revocat complet dreptul Universităţii Harvard de a înscrie studenţi internaţionali, într-o confruntare tot mai tensionată cu prestigioasa instituţie din Ivy League. Mii de studenţi străini deja înscrişi sunt nevoiţi acum fie să se transfere la alte universităţi, fie să părăsească ţara, notează AP News, citează hotnews.ro.
Departamentul pentru Securitate Internă al SUA a anunţat joi că retrage Universităţii Harvard dreptul de a mai înscrie studenţi internaţionali, acuzând instituţia că a creat „un mediu nesigur” prin tolerarea unor „agitatori anti-americani, pro-terorişti” care i-ar fi agresat pe studenţii evrei. În plus, autorităţile americane susţin că Harvard ar fi colaborat cu Partidul Comunist Chinez, găzduind şi instruind membri ai unei grupări paramilitare chineze chiar în 2024.
„Aceasta înseamnă că Harvard nu mai poate înscrie studenţi străini, iar cei care sunt deja înmatriculaţi trebuie să se transfere sau îşi vor pierde statutul legal”, a transmis agenţia, într-un comunicat.
Universitatea Harvard are în prezent aproape 6.800 de studenţi internaţionali la campusul său din Cambridge, Massachusetts, ceea ce reprezintă peste un sfert din totalul studenţilor. Cei mai mulţi sunt masteranzi sau doctoranzi, provenind din peste 100 de ţări.
Universitatea Harvard a calificat măsura drept ilegală şi a anunţat că lucrează pentru a oferi sprijin şi îndrumare studenţilor afectaţi.
„Această acţiune represivă ameninţă să producă prejudicii grave comunităţii Harvard şi întregii ţări şi subminează misiunea academică şi de cercetare a universităţii”, a transmis instituţia de învăţământ superior, într-un comunicat.
Conflictul a pornit de la o solicitare formulată pe 16 aprilie de secretara pentru Securitate Internă, Kristi Noem. În scrisoarea adresată conducerii Harvard, Noem cerea universităţii să furnizeze informaţii despre studenţii străini care ar putea fi implicaţi în acte de violenţă sau proteste ce ar putea duce la deportarea acestora.
Într-o nouă scrisoare trimisă joi, Kristi Noem afirmă că sancţiunea aplicată Harvard este „rezultatul regretabil al refuzului de a respecta cerinţe simple de raportare”.
Noem susţine că universitatea îşi poate recăpăta dreptul de a primi studenţi internaţionali doar dacă, în termen de 72 de ore, transmite un set amplu de documente privind activitatea acestora. Solicitarea actualizată vizează toate înregistrările – inclusiv audio şi video – ale studenţilor străini care au participat la proteste sau la activităţi considerate periculoase în campus.
„Această administraţie trage Harvard la răspundere pentru că a încurajat violenţa, antisemitismul şi pentru că a colaborat cu Partidul Comunist Chinez în cadrul campusului său”, a declarat Kristi Noem, într-un comunicat.
Administraţia a revocat certificarea Universităţii Harvard în cadrul Programului pentru Studenţi şi Vizitatori de Schimb (Student and Exchange Visitor Program – SEVP), ceea ce înseamnă că instituţia nu mai are dreptul de a sponsoriza studenţi internaţionali în vederea obţinerii vizelor pentru a studia în Statele Unite.