A început cea de-a 76-a ediţie a cursei Sydney - Hobart

A început cea de-a 76-a ediţie a cursei Sydney - Hobart

Duminică s-a dat startul în cea de-a 76-a ediţie a cursei de yachting Sydney-Hobart, anulată anul trecut din cauza Covid-19, o premieră de la crearea sa, în 1945, informează AFP.

Zeci de bărci pline cu spectatori au însoţit la start cele 88 de ambarcaţiuni cu pânze, pentru a sărbători revenirea acestei curse de tradiţie, una dintre cele mai dificile din lume, din cauza condiţiilor meteorologice adeseori severe.

Imediat după startul care s-a dat în golful oraşului Sydney, la conducere s-a instalat maxi-catamaranul australian LawConnect, în faţa velierului SHK Schallywang din Hong Kong, alt maxi-catamaran cu o lungime de 100 de picioare (aproximativ 30 de metri), a cărui echipă s-a confruntat cu probleme de navigaţie.

Mai multe ambarcaţiuni au fost nevoite să renunţe anul acesta din cauza pandemiei de Covid-19, printre care şi favoriţii Comanche şi Wild Oats XI. Patru veliere s-au retras în ultimele doua zile, inclusiv una cu zece minute înainte de plecare, din cauza epidemiei.

În total, au luat startul 88 de veliere, departe de cele 157 înscrise pentru ediţia 2019. Printre acestea se numără, în premieră, 17 ambarcaţiuni cu echipaj redus la doar două persoane.

Această cursă, cu o lungime de 628 de mile marine (1.200 km), porneşte de la Sydney, pe coasta de est a Australiei, pentru a ajunge la Hobart, capitala Tasmaniei, concurenţii având de înfruntat adesea vânturi foarte puternice.

Şase oameni au pierit, cinci bărci s-au scufundat şi 55 de marinari au trebuit să fie salvaţi la ediţia din 1998, marcată de o furtună violentă.

Primele ambarcaţiuni sunt aşteptate marţi la Hobart.

Sursa: Agerpres

Afla mai multe desprecursa
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt