11 state UE cer accelerarea politicilor climatice pentru reducerea dependenţei de Rusia

11 state UE cer accelerarea politicilor climatice pentru reducerea dependenţei de Rusia

Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să accelereze negocierile pentru un nou set de politici destinate combaterii schimbărilor climatice şi să vină cu obiective mai ambiţioase pentru acele politici, în ideea de a putea renunţa cât mai rapid posibil la combustibilii fosili din Rusia, susţin 11 ţări membre UE, transmite Reuters.

În prezent, statele membre ale blocului comunitar şi Parlamentul European negociază un set de măsuri verzi, precum revizuirea pieţei europene a certificatelor de poluare, interzicerea comercializării de noi automobile cu motoare pe combustie din 2035 precum şi obiective mai ambiţioase privind extinderea energiilor regenerabile.

Aceste propuneri sunt destinate să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale UE cu 55% până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990. Însă legătura între aceste politici şi securitatea energetică a ieşit acum la lumină în contextul în care blocul comunitar vrea să pună capăt dependenţei sale de combustibilii fosili importaţi din Rusia până în 2027, parţial şi prin creşterea producţiei de energie regenerabilă şi economisirea de energie, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.

"Acum este momentul să fim îndrăzneţi şi să mergem hotărât înainte cu tranziţia ecologică. Orice întârziere sau ezitare nu va face decât să prelungească dependenţa noastră energetică", susţin cele 11 state membre UE într-un comunicat comun ce urmează a fi publicat joi şi care a fost consultat de Reuters.

"De aceea, negocierile cu privire la pachetul de măsuri ar trebui accelerate iar ambiţiile revizuite în sus", mai susţin statele semnatare, care îndeamnă şi restul ţărilor să se ralieze propunerilor lor.

Declaraţia a fost iniţiată de Danemarca şi semnată de Austria, Germania, Spania, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Ţările de Jos, Suedia şi Slovenia. Ministrul Mediului din Danemarca, Dan Jorgensen, a precizat că aceste ţări cer "un drum verde pentru independenţa energetică a UE de combustibili fosili ruseşti în cel mai scurt timp posibil".

Însă nu toate ţările membre sunt de acord cu aceste propuneri. Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat miercuri că UE ar trebui să îşi suspende piaţa certificatelor de poluare, principalul instrument al blocului comunitar de reducere a emisiilor poluante, ca răspuns la preţurile mari la energie. La rândul său, Polonia a apreciat că negocierile pentru măsurile de combatere a schimbărilor climatice ar trebui oprite pentru a evalua impactul războiului din Ucraina.

Rusia furnizează 40% din necesarul de gaze al Europei. Cele 11 state care au semnat declaraţia de joi susţin că urgenţa de a înlocui gazele naturale livrate de Rusia cu gaze naturale din alte surse trebuie să evite o blocare a emisiilor poluante şi să asigure că UE rămâne pe traiectoria necesară pentru a-şi elimina complet emisiile poluante până în 2050.

Comisia Europeană se aşteaptă ca, în situaţia în care propunerile de combatere a schimbărilor climatice vor fi aprobate, să reducă cu 30% gazele naturale utilizate în UE până în 2030. O extindere mai rapidă a energiilor regenerabile şi a economiilor de energie ar putea ajuta de asemenea la micşorarea facturilor la energie, care au crescut în ultimele luni în contextul preţurilor mari la gaze naturale.

Sursa> Agerpres

Afla mai multe despreclimadependentarusiatop stiriue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt