Atacuri ruseşti violente chiar lângă graniţa cu România

Atacuri ruseşti violente chiar lângă graniţa cu România
foto: Pixabay

Atacuri Izmail. Furia ruşilor se apropie tot mai mult de ţara noastră. Portul Ismail  aflat la foarte mică distanţă de Tulcea a fost azi-noapte distrus. 23 de drone iraniene au lansat invadatorii şi locul a fost făcut una cu pământul. În consecinţă preţul cerealelor a crescut în această dimineaţă pe fondul îngrijorării mondiale. Atacul, care a putut fi văzut din România a fost dur condamnat, atât de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi de liderul ucrainean, Volodimir Zelenski.

Este sunetul groazei. Sunetul unor noi atacuri. Sirenele de raid aerian, care anunţau bombardamente asupra portului Izmail au fost surprinse de un marinar aflat pe o navă pe Dunăre. Exploziile din port au putut fi văzute şi din România.

A fost panica la Ceatlalchioi in judetul Tulcea unde atacurile cu drone rusesesti asupra portului ucrainean Ismail aflat la 150 de m de localitate si la 300-400 de m de primele case a ingrozit oamenii.

La cateva sute de metri de casele lor, oamenii din Ceatalchioi au vazut de dimineata cum se dezlantuie infernul dupa ce zeci de drone au lovit portul Izmail. 

Atacul i-au trezit din somn pe sotii Giuvanovicil. 

De teamă, mai mulţi săteni au sunat la primărie.

Mulţi oameni din zonă se gândesc că atacurile vor continua, având în vedere că se află în proximitatea graniţei cu Ucraina. Alţii, se gândesc chiar să plece din sat.

Atacurile de noaptea trecută au lovit un depozit de combustibil, sediul Administraţiei portuare şi gara fluvială din Izmail. Apărarea antiaeriană a Ucrainei nu a reacţionat în niciun fel. Dacă ar fi trimis rachete să doboare dronele, existau şanse ca acestea să cadă pe teritoriul României, lucru pe care Kievul a încercat să îl evite, potrivit mai multor surse.

”Teroriştii ruşi au lovit din nou în porturi, cereale şi securitatea alimentară globală”, a transmis la scurt timp după atac preşedintele Volodimir Zelenski. El a cerut întregii lumi să răspundă bombardamentelor ruseşti care pun în pericol întreaga planetă.

Acesta nu a fost primul atac de acest gen. La finalul lunii iulie, mai multe depozite cu cereale au fost distruse. Atunci a fost vizat portul Reni, aflat în apropiere de Galaţi.

Preşedintele României, Klaus Iohannis a condamant atacurile asupra portului.

” Atacurile continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Acestea sunt crime de război, care afectează şi mai mult capacitatea Ucrainei de a-şi transfera produsele alimentare către toţi cei care au nevoie de ele, din lumea întreagă. ”

Bombardamentele asupra porturilor şi depozitelor cu cereale ale Ucrainei au început la scurt timp după ce Rusia s-a retras din acordul privind exportul cerealelor. Doar în ultima zi, preţul grâului a crescut cu 4% şi cel al porumbului cu 2%, pe fondul îngrijorărilor la nivel mondial, în ceea ce priveşte aprovizionarea. Statele Unite anunţă că Rusia ar ia în calcul revenirea la masa negocierilor.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan i-a cerut lui Vladimir Putin să revină în acordul cerealelor. Liderul rus i-a transmis omologului său turc că Moscova este gata să revină, odată ce Vestul îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de Rusia, stabilite în acordul de la Istanbul, semnat pe 22 iulie 2022.

Noi atacuri au avut loc şi la Kiev. Civilii au fost treziţi, în miez de noapte de sirenele antiaeriene.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt