Generaţiile actuale nu mai ştiu ce înseană războiul şi nu ar fi indicat din punct de vedere al psihologiei naţionale şi al stării naţiunii să trecem prin aşa ceva, a declarat la Prima News analistul de politică externă Radu Comănescu.
„Atacarea podului de la Galaţi ar fi un act de agresiune direcţionat împotriva unei ţări care face parte din NATO. Apoi, n-ar fi rentabil să consume o rachetă balistică care costă milioane ca să lovească un spaţiu pe care oricum nu-l pot controla, în loc s-o folosească în războiul cu Ucraina. Apoi, şi Moldova s-ar mobiliza împotriva Rusiei şi ar risca deschiderea unui nou front căruia nu-i poate face faţă. Nu cred că Rusia se va angaja în deschiderea unui alt front”, a precizat analistul.
El a explicat că guvernanţii din Rusia nu pun preţ pe viaţa umană, lucru care se întâmplă acolo dintotdeauna.
„Sunt deja obişnuiţi după Cernobâl. Nu ştiu cum se vor descurca cu norul radioactiv care va ajunge deasupra unor state NATO, iar alianţa ar putea considera asta ca o agresiune. Nu e prima dată când ameninţă nuclear, dar s-a schimbat modul în care Rusia promovează atacul nuclear. A fost sugerat de analişti un turneu diplomatic care să convingă de legitimitatea Rusiei de a folosi armele nucleare. E o psihopatologie rusească de a se simţi tot timpul agresat de orice din Vest”, a spus Comănescu.
El a mai precizat că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este o realitate şi că lumea trebuia să reacţioneze.
„Dacă orice reacţie la nedreptate ar fi o provocare, înseamnă că nu mai avem sistem juridic”, a mai spus analistul.