Un ospătar care lucrează în România are salariul minim pe economie, însă din atenţiile clienţilor mai adună lunar până la patru mii de lei. Pentru mulţi tineri şi şomeri perioada estivală este ocazia perfectă pentru a prinde un post sezonier pe litoral. Cele mai cautate sunt slujbele de ospătar, chelner sau barman.
Studenţii şi elevii sunt principalii abonaţi la slujbe de vară pe litoralul autohton, deşi salariul lunar este mic.
Litoralul românesc trăieşte intens maximum 40 de zile pe an. De la jumătatea lunii iulie până la finalul lunii august, toată România se mută la mare. O gură de oxigen pentru toţi cei care au afaceri pe litoral şi pentru barmani si pentru ospatari.
Astfel, meseria de ospătar se poate dovedi a fi una foarte bănoasă.
In centrul si in nordul statiunii clientii au portofelele mai groase si generozitatea pe masura. Dacă ştiu cum să îi
servească pe clienţi, ospătarii pot obţine venituri frumoase din bacşişurile lăsate de mesenii mulţumiţi.
Bucuria reîntoarcerii la terase, când vine vorba de clienţi, e şi mulţumirea chelnerilor din Cluj Napoca, unde, la finalul servirii, bacşişul nu a scăzut deloc comparativ cu anii trecuţi. Ba mai mult, pe alocuri a şi crescut. La un prim calcul:
La Cluj, e o regula peste care nimeni nu trece:
La noi in ţara, media unui ciubuc se ridica la 7,5% din nota de plata, uşor mai mică decât se obişnuieşte în ţările din vestul Europei, unde regula este de 10% din consumaţia de la masă.