Un nou proiect pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Hunor: De ce banii de la marile companii nu rămân în Harghita sau Bihor?

Un nou proiect pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Hunor: De ce banii de la marile companii nu rămân în Harghita sau Bihor?

Un nou proiect pentru autonomia Ţinutului Secuiesc a fost depus în Parlament, iar în acest context liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a întrebat de ce un om din Maramureş, Suceava, Botoşani sau Harghita trebuie „să plătească Metrorexul şi metroul în fiecare an cu sute de milioane, cu care poate că nu va ajunge niciodată să meargă”.

El a spus sub semnul întrebării redistribuirea impozitelor plătite de marile companii din România în Sectorul 1, care au clienţi şi surse de profit din toată ţara, scrie Hotnews.ro.

  • „Termenul de autonomie în 33 de ani a devenit un cuvânt de care se sperie toată lumea. Oare ce înseamnă? Autonomia universitară ce înseamnă? S-a rupt vreo universitate din România şi s-a făcut rachetă spaţială? Nu.
  • Deci din acest punct de vedere lucrurile sunt extrem de simple, dar, bineînţeles, fără majoritate nu se poate. Avem un coleg care a anunţat un proiect. Eu n-am văzut proiectul, dar grupul nostru de fiecare dată a susţinut, fiindcă e vorba de principiul subsidiarităţii pentru fiecare comunitate. Marea majoritate a deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităţilor locale, mai puţin cele legate de politica de Securitate, Apărare, Externe. Sunt câteva domenii care...bineînţeles impozite naţionale ş.a.m.d.
  • Restul deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităţilor locale şi ar trebui gestionate de comunitatea locală, fiindcă am văzut acele comunităţi care gestionează corect treburile şi acele autorităţi care gestionează bine treburile se dezvoltă mult mai repede, mult mai bine. Finanţarea să se facă exact aşa cum se face peste tot în lume.
  • Banii făcuţi acolo să rămână acolo, pe de o parte, iar, pe de altă parte, să existe şi o redistribuire. Spuneţi-mi şi mie, am o întrebare despre bani. Un om din Maramureş, de ce trebuie să plătească Metrorexul în fiecare an cu sute de milioane, care poate că nu va ajunge niciodată din Suceava, din Botoşani sau din Harghita să meargă cu metroul? Plăteşte metroul pentru bucureşteni. Atunci nu s-a revoltat nimeni din Bucureşti când 600, 800, 500 de milioane de la bugetul naţional, din taxele noastre, ale tuturor, se duc la Metrorex. Deci există acea formulă prin care se pot distribui banii...Se întâmplă parţial.
  • Nu se întâmplă în totalitate. Anumite firme care au o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro sau ceva de genul acesta, poate că s-a ridicat plafonul, automat plătesc impozitele în Bucureşti. Dar de ce? De ce Sectorul 1 trebuie să fie locul unde ajung banii din toată ţara? Dacă cineva poate să-mi explice şi mie acest lucru. De ce nu rămân la Harghita de la „Borsec”, de ce nu rămân de la „Izvorul Minunilor” în Bihor ş.a.m.d, ca să vă dau doar câteva exemple de la apa minerală. De ce? De ce ajung banii în Bucureşti? Sau de la telefonie mobilă? Cei care vorbesc la telefon, folosesc cartela, Vodafone, Orange, ce mai folosesc în toată ţara, plătesc impozitul în Sectorul 1. La redistribuire nu ştiu unde ajung banii, fiindcă exact aşa cum domnul Boloş a uitat finanţarea pentru 26 de spitale, nu uită să împartă din pix banii”, a afirmat Kelemen Hunor la Digi 24.

Liderul formaţiunii maghiare a criticat şi decizia Guvernului de a nu mai permite companiilor mici să sponsorizeze activităţi culturale.

Afla mai multe desprekelemen hunortinutul secuiesc
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt