Ucraina s-a conectat la reţeaua electrică a UE. Statul poate exporta energie şi României

Ucraina s-a conectat la reţeaua electrică a UE. Statul poate exporta energie şi României

Ucraina speră să facă 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către UE până la finalul anului şi să câştige mai mult în viitor după ce a obţinut dreptul de a exporta acolo, a declarat miercuri un consilier al ministerului energiei ucrainean, transmite Reuters.

Reţeaua electrică din fosta republică sovietică ucraineană a început să planifice decuplarea de la reţelele ruse şi beloruse în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea. Aceasta testa autonomia sistemului în februarie, când a invadat Rusia, ceea ce făcut ca Kievul să se deconecteze pe deplin cu doi ani jumate mai devreme decât plănuise.

Ucraina a aplicat în martie să se alăture sistemului energetic european ENTSO-E cât de curând posibil iar marţi a primit dreptul de a exporta energia sa către Europa, a anunţat miercuri Ukrenergo.

Toate liniile necesare ale Ucrainei sunt pregătite să exporte electricitate către România, Ungaria, Slovacia şi Polonia, spune Lana Zerkal, un consilier al ministrului energiei, într-un interviu pentru postul public de televiziune Suspilne.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt