Guvernul vrea să facă economie cu orice preţ, iar bugetarii sunt direct vizaţi. Mulţi funcţionari ai aparatului de stat îşi vor pierde din beneficii, iar salariile lor ar putea scădea considerabil. Asta dacă îşi păstrează locul de muncă, pentru că unii ar putea pleca acasă. Totodată, în următoarele luni mai multe insituţii sau structuri ar putea dispărea de pe statul de plată şi din organigramă. Unele se vor comasa cu altele mai mari şi aşa numărul şefilor cu salarii uriaşe va fi drastic diminuat. Guvernul a pregătit o reformă amplă, cu peste 50 de măsuri, însă specialiştii spun că nu este destul pentru a salva gaura bugetară.
Dar în sectorul privat nu sunt beneficiile pe care le au bugetarii. Sau pe care le-au avut până anul acesta. Cei cu salarii mai mari de 10.000 de lei brut nu vor mai avea vouchere de vacanţă. Pe lângă asta, în anul 2024 nu se vor mai acorda indemnizaţii de vacanţă. Şi cheltuielile cu diurna vor fi scăzute, iar şefii de companii de stat vor avea primele de performanţă limitate la doar 6 salarii medii pe economie. În ordonanţa de urgenţă publicată se precizează că se va acorda un singur spor şi acela de maxim 15% din salariu. Se vor desfiinţa şi 200.000 de posturi neocupate în aparatul de stat.
Totodată, unele instituţii vor fi desfiinţate şi comasate cu altele. S-ar putea să vedem dispariţia caselor de asigurări de sănătate.
Spre exemplu Casele Judeţene de Asigurări Sociale, Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au, în unele cazuri, atribuţii comune. CAS şi APIS fac plăţi în domeniul asigurărilor sociale, iar APIS şi ITM au atribuţii de inspecţie. Dacă două instituţii au atribuţii similare, una dintre ele, cu mai puţini angajaţi, este desfiinţată şi comasată, se precizează în ordonanţă. Prin acest proces vor trece instituţii aflate în subordinea Guvernului, Parlamentului, autorităţilor locale, dar şi instituţii de cercetare.
Sunt peste 50 de măsuri care vor fi adoptate în această ordonanţă şi au ca scop reducerea cheltuielilor aparatului bugetar.
Însă economiştii nu sunt atât de optimişti cu privire la această ordonanţă mai ales că unele măsuri ar avea un impact destul de redus. De exemplu plata facturilor pentru telefoanele mobile. Aleşii vor să plafoneze cuantumul suportat de stat la... 50 de lei.
Până la sfârşitul anului nu vom cunoaşte concret câţi bugetari îşi vor pierde locul de muncă. Poate fi vorba de zeci, sute sau mii. Totodată, nici numărul instituţiilor ce vor fi desfiinţate sau comasate nu poate fi estimat deocamdată.