Institutele de Cercetare au devenit borcanul cu miere al funcţionărimii de la stat. Zeci de directori, şefi de servicii sau simpli funcţionari din Ministerele Muncii şi al Finanţelor îşi rotunjesc veniturile cu mii de lei în fiecare lună, doar pentru că fac parte din Consiliile de Administraţie ale Institutelor. Bani aruncaţi pe fereastră, cred sindicaliştii din cercetare care spun că îşi pot desfăşura activitatea foarte bine şi fără aceşti funcţionari. Urmăriţi un nou episod al campaniei Statul la stat
În România există 43 de Institute de Cercetare şi Dezvoltare, fiecare având propriul consiliu de administraţie. În fiecare dintre aceste consilii există câte un funcţionar de la Ministerul Muncii şi de la Ministerul Finanţelor, chiar dacă nu au vreo pregătire în domeniul respectiv.
George Epurescu, prim-vicepreşedinte Sindicatul Hermes: În aceste consilii trebuie să fie oameni de anvergură ştiinţifică, de management în cercetare, nu pot fi lăsaţi aşa, sau nu pot fi lăsate Institutele pe mâna unor persoane care nu vin decât să încaseze o indemnizaţie pentru că îşi rotunjesc şi ei veniturile.
Mulţi dintre ei sunt chiar directori sau înalţi funcţionari publici în ministerele în care lucrează. Mai mult, fac parte nu din unul, ci din două consilii de administraţie, simultan. Reuşesc astfel să îşi adauge sume consistente la salariu, în fiecare lună. Potrivit declaraţiei sale de avere, însuşi secretarul general al Ministerului Muncii şi-a rotunjit veniturile din astfel de activităţi. Anul trecut a încasat 11.412 lei de la Institutul de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii şi 6 mii de lei de la Institutul de Cercetare Chimico-Farmaceutică. Două domenii complet diferite. L-am contactat însă nu a dorit să ofere un punct de vedere, oficial.