Ne aşteaptă sărbători mai scumpe! După ce majorarea tarifelor la gaze, curent electric şi combustibil au dus la
explozia preţurilor la alimente, aflăm acum că şi coşul de cumpărături pentru sărbători ar putea fi mai costisitor.
Proprietarii de restaurante şi cofetării se mai confruntă, în plină pandemie, cu o problemă - plătesc mai mult pentru materia primă. Untul - unul dintre cele mai folosite ingrediente este mai scump cu aproape 40% faţă de anul trecut.
Pe pâine, în prăjituri, în sosuri sau pe fripturi - untul - este ingredient de bază pentru gospodine şi nelipsit din
restaurante şi cofetării. Doar că, şi acest ingredient s-a lovit de explozia preţurilor din ultima perioadă. Banalul unt a ajuns să coste cu 38% mai mult în toată Uniunea Europeană, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Specialistii spun ca de la saptamana la saptamana va continua sa creasca pretul. Proprietarii de restaurante vor fi
nevoiţi să scumpeasca preţurile, dacă nu pot să susţină singuri aceste măriri.
Consumatorii vor simti aceste cresteri şi la raft, in aproximativ o luna. Chiar in perioada Sarbatorilor de Iarna. Am putea plăti mai mult pentru prăjituri, torturi sau cozonacul de Crăciun. Sunt cofetari care iau în calcul să mărească preţurile, pentru a-şi putea susţine afacerile.
În 2017, Franţa, cel mai mare consumator de unt din întreaga lume, s-a confruntat cu o adevărată criză a untului,fapt care s-a văzut în preţul croissantelor, care au ajuns să coste şi de două ori mai mult. Un francez consumă, în medie, peste 8 kg de unt pe an.