România nu se grăbeşte cu hidrocentrala Porţile de Fier III: ”Nu dorim să aibă de suferit producţia de energie electrică de la Porţile de Fier I şi II”

România nu se grăbeşte cu hidrocentrala Porţile de Fier III: ”Nu dorim să aibă de suferit producţia de energie electrică de la Porţile de Fier I şi II”

România nu va face niciun compromis în ceea ce priveşte producţia de energie electrică la hidrocentralele Porţile de Fier 1 şi 2, a afirmat ministrul de resort, Sebastian Burduja, scrie Hotnews.ro.

Afirmaţia vine în contextul în care Serbia doreşte realizarea unei noi hidrocentrale pe Dunăre, Porţile de Fier 3, în aval de cele două existente, ceea ce ar duce la scăderea producţiei de energie la Porţile de Fier 1 şi 2.

Burduja a fost prezent la Porţile de Fier I, unde a semnat, împreună cu ministrul Energiei din Serbia, un memorandum privind realizarea unei conducte de gaze între cele două ţări.

„Nu în ultimul rând a fost abordat subiectul Djerdap III (n.red.: centrală hidroelectrică aflată în pre-construcţie la graniţa dintre Serbia şi România), o centrală cu acumulare prin pompaj pe teritoriul Serbiei, fiind la un nivel preliminar de studiu de prefezabilitate.

Partea sârbă a lucrat cu compania americană Bechtel care a făcut acest studiu de prefezabilitate şi acum o săptămână au prezentat date preliminare referitorare la această investiţie şi un posibil impact asupra infrastructurii de la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II”, a spus ministrul Burduja, citat de Agerpres.

Acesta a mai afirmat că atât conducerea Hidroelectrica, cât şi ministerul acordă atenţie maximă acestor planuri investiţionale.

„Sub nicio formă nu dorim să aibă de suferit producţia de energie electrică de la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II. Fiind o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj, înţelegem importanţa ei, rolul ei în asigurarea unor servicii de sistem de echilibrare, dar nu vom face niciun compromis de la producţia de energie electrică de la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II”, a mai spus ministrul Energiei.

În luna mai, un comunicat de presă al ministerului Minelor şi Energiei de la Belgrad preciza că a fost format un grup de lucru comun pentru realizarea hidrocentralei Porţile de Fier 3.

Ministerul de resort de la Bucureşti a reacţionat, precizând că nu există niciun grup de lucru comun în acest sens, iar un astfel de proiect trebuie dezbătut pe larg, întrucât ar putea avea un impact semnificativ asupra mediului şi navigabilităţii.

Sârbii deja au făcut studiul de prefezabilitate şi au declarat proiectul de importanţă deosebită.

„Partea sârbă a adus la cunoştinţă părţi române şi intenţia construcţiei unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj la Porţile de Fier III. Partea română a răspuns că este esenţial ca Serbia să comunice proactiv cu partea română despre acest proiect. Proiectul poate fi pozitiv, iar România ar putea avea disponibilitatea de a se alătura cu o participaţie egală.

Pe de altă parte însă, consecinţele asupra mediului şi navigabilităţii trebuie atent luate în considerare, iar partea sârbă nu poate realiza acest proiect altfel decât în strânsă cooperare cu România.

Menţionăm că în prezent nu există un grup de lucru comun româno-sârb referitor la proiectul Porţile de Fier III”, se arată într-un comunicat al ministerului de la Bucureşti, emis în luna mai.

O nouă hidrocentrală pe Dunăre ar reduce producţia de energie la Porţile de Fier 1 şi 2

Ideea unor noi hidrocentrale pe Dunăre, atât în parteneriat cu Serbia, cât şi cu Bulgaria, este reluată periodic în spaţiul public.

Din punctul de vedere al specialiştilor consultaţi de HotNews.ro, o nouă hidrocentrală pe Dunăre, pe lângă faptul că ar avea costuri uriaşe şi un impact negativ asupra mediului şi al navigabilităţii, va duce şi la reducerea producţiei de energie la celelalte două hidrocentrale existente, Porţile de Fier 1 şi 2.

Hidrocentrala Porţile de Fier 1 este cea mai mare hidrocentrală din România şi de pe Dunăre, având o putere instalată de 2.160 MW (1.166 MW pe partea română). În aval există şi hidrocentrala Porţile de Fier 2, cu puterea instalată de 500 MW (251 MW pe partea română).

Ambele centrale sunt exploatate în comun cu Serbia.

Afla mai multe despreporţile de fier 3burduja
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt