Penuria de muncitori în vestul ţării a ajuns la cote alarmante. Deşi angajatorii oferă salarii atractive, condiţii bune de lucru şi transport gratuit, localnicii preferă să muncească în străinătate. Se întâmplă şi la Oradea, unde o companie care îmbracă în piele şi lemn volanele celor mai scumpe tipuri de maşini este obligată să aducă muncitori din Sri Lanka, Sudan şi India.
Originar din Sri Lanka, Sunil Shantha a ajuns în România în urmă cu doi ani, când a fost angajat de o firmă din Focşani. Între timp a ajuns să munceasă în Oradea. De luni până vineri, bărbatul ajuns acum la 38 de ani lucrează într-o hală de producţie. Pentru a-şi alina dorul de cei dragi, i-a chemat şi pe ei în oraşul din vestul ţării.
În cadrul aceleaşi firme lucrează şi Mohammed Azhary , născut în Sudan. A terminat o facultatea de I.T dar condiţiile de trai precare l-au convins să-şi încerce norocul în România. Un avantaj a fost şi că reprezentanţii companiei îi oferă cazare gratuită.
În cele 7 luni petrecute în România, Mohammed a explorat oraşul care l-a adoptat şi s-a îndrăgostit de mâncarea
tradiţională. Nu cheltuie însă foarte mulţi bani. Majoritatea îi trimite familiei din Sudan.
Alţi 7 bărbaţi din Sri Lanka şi Sudan lucrează în cadrul companiei din Oradea care produce volane îmbrăcate în
piele şi lemn pentru cele mai de lux mărci de autoturisme din lume. Alte zeci de persoane din Sudan şi India vor ajunge aici în această primăvară.
Patronul companiei, care de doi ani angajeazăşi muncitori din afara Uniunii Europene, spune că nu a avut de ales. În Bihor abia mai găseşte oameni deşi are la dispoziţie aproximativ 200 de locuri de muncă.
Doar în luna ianuarie a acestui an, pe adresa A.J.O.F.M Bihor au fost depuse 1000 de solicitări pentru angajarea
persoanelor din afara Uniunii Europene.