România are o capacitate totală de producţie a energiei electrice de 18.545 de MW, cele mai multe centrale fiind hidro şi pe cărbune, arată datele oficiale postate pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Astfel, la data de 11 martie, în ţara noastră erau hidrocentralele au o capacitate totală de 6.644 MW, însemnând 35,8% din total.
Pe locul doi sunt centralele pe cărbune - 3.092 MW (16,7%). Urmează, la mică distanţă, parcurile eoliene - 3.014 MW (16,3%).
Centralele pe hidrocarburi (gaz, păcură) au o putere totală de 2.835 MW (15,4%), reactoarele nucleare - 1.413 MW (7,6%), panourile fotovoltaice - 1.393 (7,5%) şi centralele pe biomasă - 106,8 MW (0,6%).
Acesta a amintit, într-o postare pe Facebook, că Europa se află într-o criză energetică peste care s-au suprapus distrugerile provocate invadarea Ucrainei, astfel încât toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia.
"Dincolo de distrugerile provocate de război, Europa se află şi într-o criză energetică. Toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia. În acest context Romania va trebui să facă paşi concreţi, raţionali în direcţia asigurării independenţei energetice. Identificăm soluţii ca toate capacităţile de producţie să fie finalizate în regim de urgenţă", a susţinut ministrul Mediului.
Anul acesta trebuie puse în funcţiune toate instalaţiile care sunt aproape de finalizare. Majoritatea acestora sunt soluţii bazate pe surse de energie regenerabilă. Totuşi, în regim de forţă majoră şi cu caracter temporar, va trebui să repornim şi centralele termice pe bază de cărbune, a continuat el.
"Această soluţie ţinteşte dobândirea independenţei într-un termen cât mai scurt, doar până când se vor pune în funcţiune şi îşi vor dovedi sustenabilitatea sistemele din surse regenerabile", a apreciat oficialul guvernamental.
Sursa: Agerpres