Românii au început să fie mult mai atenţi când îşi aleg locuri de muncă în afara ţării, spun specialiştii în domeniu.
Ana Călugăru, director de comunicare platformă de recrutare, a declarat la Prima News că doar doi la sută din totalul de aplicări pentru job-uri sunt pentru slujbe în străinătate.
„Din 2020 încoace au scăzut solicitările pentru piaţa muncii de afară. Italia şi Spania au coborât în topul preferinţelor, pe primele locuri sunt Germania, Olanda, Franţa, Marea Britanie. Oamenii au început să se uite la costurile care sunt dincolo de salariul care le este promis”, a precizat Călugăru.
Marius Hanganu, activist în drepturile migranţilor din Germania, a spus că salariile de acolo sunt mari, dar se plătesc şi contribuţii sociale mari.
„Sunt angajaţi care ar putea câştiga la fel şi în România, dar preferă Germania pentru asistenţa medicală şi nivelul de educaţie ridicat. Sunt unii muncitori care stau patru în cameră şi plătesc fiecare câte 300 de euro pentru un pat, de exemplu”, a adăugat Hanganu.
El a explicat că românii care vor să muncească în afară trebuie să aleagă o firmă serioasă prin care să se angajeze.
„Recomand să ceară contractele de muncă înainte, mai ales în domenii precum coletăria şi depozitele. E o înşelătorie cu garanţia pentru închiriere, percepută în avans şi ţi se spune că primeşti cheia, dar nu mai primeşti nimic. Le recomand să nu-şi lase actele de identitate în original la angajator şi să-şi pună întrebări chiar dacă li se cer doar copii după acte”, a subliniat Hanganu.