Pensiile crescu 12,5% de la 1 ianuarie 2023

Pensiile crescu 12,5% de la 1 ianuarie 2023

Pensiile cresc de la 1 ianuarie cu 12,5%. Anunţul a fost făcut de liderii coaliţiei, care au ajuns în sfârşit la un compromis. În plus, vârstnicii cu venituri mici vor primi în plus ajutoare din partea statului de până la 1.000 de lei. Procentul de majorare nu este însă suficient ca să acopere rata inflaţiei, de 15,3% în octombrie, spun analiştii, aşa că ceea ce se anunţă o mărire, este de fapt, o scădere a pensiilor.

Coaliţia a decis. Punctul de pensie va creşte cu 12,5% şi va ajunge astfel la 1.784 de lei. Majorarea este însă mai mică faţă de ceea ce anunţase iniţial, şi anume 15%. Aşa cum îşi doreau cei de la PSD, pensionarii cu venituri mici vor primi şi ajutoare din partea statului.

De asemenea, cei cu pensii sub 1700 de lei vor primi şi anul viitor, o dată la două luni, ajutorul de 250 de lei.
Majorarea pensiilor este însă considerată o scădere de către specialişti. Premierul explică însă că inflaţia va scădea de anul viitor.

Tot de la 1 ianuarie, persoanele cu handicap vor primi a 13-a indemnizaţie sub formă de ajutor, iar indemnizaţia veteranilor şi văduvelor de război creşte cu 30%. Elevii au fost lăsaţi însă din nou pe ultimul loc. Alocaţiile vor fi indexate cu rata inflaţiei, adică doar 12 lei în plus.

Iar coaliţia a decis să mai acorde un ajutor pensionarilor de peste 60 de ani, cu venituri sub 2000 de lei. Vor primi 1400 de lei pentru cheltuielile cu energia, ca să poată acoperi facturile de iarna aceasta şi din iarna viitoare. Banii vor fi acordaţi în două tranşe. Bugetul total pentru toate majorările se ridică la 17 miliarde şi jumătate de lei.

Guvernul a decis şi să acorde vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru persoanele interesate de fertilizarea in vitro.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt