Speranta de viaţă în România este de aproximativ 75 de ani, cu mult sub media UE. Unii dintre angajaţii instituţiilor de forţă se pensionează în floarea vârstei, chiar şi de la 40 de ani. Totusi, guvernanţii ii invită pe romani să muncească până 70 de ani. Cei din sistemul public, care aleg să lucreze în continuare, vor trebui să renunţe, însă, la pensie. Asta prevede un proiect lansat astăzi în dezbatere publică de ministrul Muncii, Raluca Turcan.
35 de mii de persoane primesc în acest moment atât pensie, cât şi salariu de la stat, iar ministrul Muncii, Raluca Turcan, nu vrea ca cele două plăţi să se mai cumuleze. Turcan spune că se stimulează astfel şi piaţa muncii, mai ales că oamenii ar fi dornici să lucreze, chiar şi până la o vârstă mai înaintată. Cei care vor lucra în mediul privat, însă, vor putea încasa atât pensia, cât şi salariul. Cei care dor dori, vor trebui să facă o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare, însă acesta poate refuza.
De asemenea, pe părinţii care se întorc din concediul de creştere a copilului mai devreme de şase luni îi aşteaptă un stimulent de …. 1.500 de lei lunar, pe lângă indemnizaţie. În prezent, părinţii primesc un stimulent de 650 de lei dacă se întorc la muncă cu cel puţin 60 de zile înainte ca bebeluşul să împlinească doi ani. Proiectul prevede şi amenzi usturătoare pentru cei care vor încerca să fenteze noile reguli. Favorizaţi par să fie, printre alţii,…aleşii poporului - printre care parlamentarii, primarii şi europarlamentarii, dar şi preşedintele Băncii Naţionale a României, care ar urma să primească, în continuare, şi leafa, şi pensia. Turcan vrea să încurajeze şi părinţii aflaţi în concediu de creştere a copiilor să se întoarcă mai repede pe piaţa muncii.
În medie, un părinte primeşte o indemnizaţie de creştere a copilului de 2.314 lei pe lună. Statul plăteşte într-un an, 650 de milioane de lei pentru aceste indemnizaţii, iar în prezent sunt 178 de beneficiari.