Nu vom avea probleme cu energia electrică şi gazele naturale în această iarnă. Ne asigură atât premieul, cât şi ministrul Energiei. Stocurile de gaze naturale ale României au ajuns deja la peste 70%, iar cantitatea va creşte în următoarele luni. Numai că preţurile ar putea fi o problemă. Ministrul vrea supraimpozitarea întregului lanţ de pe piaţa energetică şi promite că până la 31 martie românii vor avea preţul plafonat la curent şi gaze.
Ne asigură de acest lucru, din nou, premirul Nicolae Ciucă. Stocurile de gaze naturale ale României sunt de peste 2
miliarde de metri cubi, iar asta ar putea să ne asigure o iarnă liniştiă, fără limitări.
Numai că românii se tem că facturile din această iarnă vor fi duble sau chiar triple. Şi asta după ce liderii politici au declarat că ar putea renunţa la compensare pentru că are un impact prea mare asupra bugetului. Numai că ministrul Energiei spune clar că plafonarea va rămâne în vigoare până la 31 martie.
16 miliarde de lei este estimarea ANRE în ceea ce priveşte impactul bugetar al compensarii. Asta în condiţiile în care Ministerul Finanţelor a alocat la rectificare doar 9 miliarde. Piaţa energiei ar putea fi supraimpozitată. O recunoaşte şi
Virgil Popescu, care consideră că profiturile obţinute în ultima perioadă de companii sunt mult prea mari decât ar trebui să
fie în mod normal.
Până la 1 septembrie Virgil Popescu trebuie să vină cu un nou pachet de măsuri pentru preţurile mari la energie. PSD
ar vrea ca aceste măsuri să se aplice până în 2025. De asemenea, ministrul Energiei spune că în această toamnă se va decide şi dacă plafonarea preţurilor va continua şi după data de 31 martie.