Marii retaileri europeni dictează preţul coşului de consum în România, spun experţii

Marii retaileri europeni dictează preţul coşului de consum în România, spun experţii

Salariile românilor ar putea creşte cu 50 până la 70 la sută în următorii zece ani, a declarat la Prima News analistul economic Răzvan Orăşanu. El a adăugat, însă, că această creştere nu va fi prea mare, cel puţin în următorii doi ani.

„Marii retaileri europeni dictează nivelul coşului de consum al românilor, care dă nivelul inflaţiei. Ne îndreptăm spre 60 la sută cumpărături din marile magazine, dispărând, astfel, concurenţa magazinelor locale”, a spus Orăşanu. El a subliniat că avem nevoie de cetăţeni de alte naţionalităţi care să se înhame la economia românească în anii următori, aşa cum s-a întâmplat în alte ţări.

Analistul financiar Cristian Tudorescu a precizat că România a avut o creştere economică destul de bună, iar salariul mediu se apropie de 900 de euro, în timp ce în Ungaria e 1000 de euro, iar în Polonia de 1200.

„Suntem la nivelul trei din coada cu salarii din Uniunea Europeană, în condiţiile în care preţurile continuă să crească în România, unde salariul minim ar trebui mărit cu 30 la sută”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu.

„Am putea atrage companiile care pleacă din Rusia, dar n-am ştiut să facem asta la Ministerul de Externe şi să facem un cadru care să-i atragă pe investitorii privaţi. Anul trecut am cheltuit din

6,3 miliarde de euro primiţi din PNRR am reuşit să cheltuim doar 169 de milioane de euro. Dacă nu mărim ritmul, s-ar putea să ratăm o şansă istorică de dezvoltare economică”, a spus Negrescu.

Profesorul de economie Radu Nechita, spune, însă, că banii europeni nu sunt o soluţie şi că România ar trebui să se dezvolte din interior în principal, pentru ca banii din PNRR să nu cadă pe un teren gol şi să fie inutili.

Afla mai multe despreinflatiepreturiretailsalarii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt