Inflaţie de bugetari

Inflaţie de bugetari

Statul a fost cel mai bun angajator în pandemie. Doar anul trecut uriaşului aparat birocratic i s-au mai alăturat încă 13 mii de salariaţi. În total, avem peste 1,2 milioane de bugetari. Reformele şi digitalizarea sunt soluţiile pe care de ani de zile le trâmbiţează la unison guvernaţii şi specialiştii în economie. Doar că acestea nu se materializează niciodată

Doar în luna decembrie a anului trecut, 3.500 de oameni au dobândit statutul de angajaţi la stat. Tendinţa este de
creştere de la an la an. Educaţia este domeniul cu cei mai numeroşi salariaţi plătiţi de la buget. Peste 290 de mii. Altul este însă domeniul în care s-a recrutat masiv în ultimele luni.

Dacă în sprijinul angajărilor din sănătate şi educaţie stau argumente solide, nu la fel stau lucrurile în alte sectoare
publice. De multe ori, pilele şi nepotismul sunt criterii de acces în instituţiile statului.

Avem un aparat de stat îmbătrânit, deconectat de realitatea socială, spun şi analiştii economici. Iar pe termen lung, menţinerea în posturi a unor oameni care nu generează plus valoare bugetului, este calea spre incapacitate de plată.

Ca în toţi cei peste 30 de ani de la Revoluţie, statul român rămâne cel mai mare angajator. Aproape 1,3 milioane de oameni lucrează în domeniul public. De alfel, între 10 şi 20 de mii de salariaţi au doar câteva intreprideri private. În top sunt companii precum Profi, Dacia, Dedeman sau OMV Petrom.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt