Guvernul speră să reducă inflaţia prin pachetul de măsuri la energie

Guvernul speră să reducă inflaţia prin pachetul de măsuri la energie

Preţurile vor creşte într-un ritm accelerat în perioada următoare. Este prognoza Băncii Naţionale a României care
se aşteaptă ca în lunile aprilie şi mai inflaţia să ajungă la 11%. Ministrul Finanţelor spune însă că nu se va ajunge aici pentru că Guvernul va veni în curând cu un pachet de măsuri în ceea ce priveşte criza preţurilor la energie. Totusi, specialiştii îl contrazic şi spun că ne aşteaptă vremuri grele, iar o criză economică este foarte aproape.

Din aprilie ne aşteaptă vremuri şi mai grele. O arată chiar prognoza publicată de BNR, conform căreia, după ce expiră actualele măsuri de plafonare şi compensare a facturilor la gaze şi energie electrică, adică de la 1 aprilie, inflaţia va creşte accelerat până la 11%.

Spre finalul anului inflaţia va ajunge la 9,6%, preconizează BNR, în comparaţie cu 8,2% cât a fost la finalul anului 2021. Ministrul Finanţelor încearcă să îi liniştească pe români şi spune că după ce Guvernul va prezenta pachetul de măsuri de la 1 aprilie, inflaţia ar putea fi redusă până la 5%. Analiştii îl contrazic însă.

Şi băncile vor continua să majoreze dobânzile. Deşi Adrian Câciu spune că face tot posibilul să nu se ajungă la o criză economică, specialiştii spun clar că această criză este mai aproape decât ne aşteptăm. Ministrul Finanţelor anunţă şi că nu vor fi introduse taxe noi, având în vedere că zilele trecute spunea că cei care vor avea 3 case sau 3 maşini vor plăti impozite mai mari.

De asemenea, acesta se gândeşte să reducă procentul de impozitare al muncii, pe care îl consideră în acest moment foarte ridicat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt