Greu cu pensiile în diaspora

Greu cu pensiile în diaspora

Românii care lucrează sau au lucrat în străinătate se confruntă cu o mare problemă atunci când îşi cer dreptul la pensie. Rezolvarea dosarului şi primirea banilor este condiţionată de răspunsul autorităţilor române, care, din cauza birocratiei, poate dura şi un an. O problemă de multe ori copleşitoare, pentru că în toată această perioadă conaţionalii noştri nu au nicio sursă de venit pentru a supravieţui.

Macedon Botârla a lucrat toată viaţa în construcţii. 25 de ani în România şi tot atât în Spania. Mai are doar doi ani până la vârsta legală de pensionare, însă anul trecut a fost nevoit să se pensioneze pe caz de boală.

Cazul lui Macedon este unul dintre cele fericite, pentru că ajutorul cerut ţine doar de rezolvarea birocraţiei. Însă sunt foarte multe cazuri în care întârzierile provoacă adevărate drame. Problema întârzierii birocratice a fost una dintre cele mai aprinse dispute de la întâlnirea comunităţii românilor din Madrid cu Ministrul Muncii.

Deocamdată, sunt aproape 70.000 de români care într-o formă sau alta iau pensie de la Statul Spaniol Estimarea este că în următorii 10 ani numărul acestora va depâşi 200.000.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt