Gazul nu mai vine de la ruşi

Gazul nu mai vine de la ruşi

Intrarea Rusiei în Ucraina începe să îşi arate şi efectele economice. Preţul petrolului a crescut, iar românii se tem că
ţara noastră ar putea intra într-o criză a gazelor dacă Rusia opreşte livrarea. Specialiştii spun că acest scenariu este
posibil, însă România ar putea asigura necesarul de gaze cu brio. Condiţia este ca temperaturile să rămână ridicate.

România importă aproximativ 27% din necesarul de gaze. În momentele în care temperaturile sunt extrem de scăzute,
importurile ajung chiar şi la 40%. Cam tot ceea ce importăm vine din Rusia, fie prin Ucraina, fie prin Bulgaria sau Ungaria.

Astfel că dacă Rusia opreşte livrarea de gaze prin Ucraina, România ar avea un deficit de aproximativ 13%. Cu toate
astea, specialiştii spun clar că nu sunt motive de panică pentru că ţara noastră ar face faţă cu brio unei astfel de situaţii.

Situaţia ar putea deveni mai complicată doar dacă temperaturile vor scădea extrem de mult pentru o perioadă de aproximativ 2 săptămâni. Un alt scenariu, în care ţara noastră ar putea să fie afectată de diminuarea livărilor de gaze,ar fi dacă Rusia ar redirecţiona gazele necontractate către ţările din Asia, unde preţul este şi mai mare.

Cu toate acestea, Rusia îşi onorează contractele, spun specialiştii, aşa că oprirea gazului este un scenariu puţin probabil. Intrarea Rusiei în Ucraina înseamnă însă şi un preţ mai mare pentru barilul de petrol, care a trecut de 97 de dolari. Şi acţiunile la bursă au avut de suferit, acestea înregistrând scăderi în urma evenimentelor din Ucraina.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt