Turismul e distrus de lărgirea plajei din Mamaia, iar afaceriştii de pe litoral încep să rupă contractele cu Statul. Primul investitor a notificat deja Apele Române că renunţă la contractul plajei pentru că nu-şi poate continua activitatea. Totul, după ce turiştii s-au plâns că apa e prea adâncă, şezlongurile sunt prea departe de mal, iar nisipul adus pe plajă nu mai este fin.
Cele mai mari necazuri sunt în Mamaia Nord, pe plajele cele mai bune, care de-a lungul anilor şi-au căpătat renumele de lux. Clienţii nu doresc să stea pe zona de faleză, în condiţiile în care apa este la 300 de metri distanţă şi ca să ajungi la ea, e un calvar.
Afaceriştii de pe Litoral îşi pierd clienţii, în condiţiile în care mulţi turişti preferă să meargă la plajă în Năvodari. Operatorii de plaje din Mamaia Nord încep să renunţe la contractele de închiriere cu Apele Române, cărora le plăteau bani grei în fiecare an.
Ne-am bucurat când plajele de pe Litoral au fost extinse, dar bucuria s-a transformat în inconvenient. Lărgirea plajei a creat, practic, un teritoriu nou pentru România, dar a adus şi o problemă nemaiîntâlnită: aceste suprafeţe nu sunt cadastrate, nu figurează în acte şi, deci, nu pot fi concesionate. Noile sectoare de plajă nu pot fi închiriate anul acesta aşa că şezlongurile rămân pe vechile fâşii, la mari şi foarte mari distanţe faţă de ţărmul mării.
În urma lucrărilor de extindere, staţiunea Mamaia are din acest sezon estival o suprafaţă de plajă nouă de peste 50 de hectare.