Cătunele fără curent îi încurcă pe guvernanţi, sunt reprezentanţi ai autorităţilor pe care nu le interesează probleme precum electrificarea zonelor izolate, a declarat la Prima News Dumitru Chisăliţă, preşedinte Energia Inteligentă.
„Guvernul a scos periodic legi privind energia electrică şi ori oamenii care le-au făcut sunt rupţi de realitate, ori e rea voinţă. Practic, arătăm că vrem să facem, dar că nu putem să facem. În acest moment, nu avem cifre reale, concrete, privind sărăcia energetică, nimeni din ministere nu ştie câtă lume e în această stare”, a subliniat Chisăliţă.
El a adăugat că cele cinci programe de electrificare a satului românesc au fost eşecuri. „S-a ajuns să fie care rămase neelectrificate în acelaşi sat, pentru că nu mai erau bani. Pe o parte a străzii aveau curent electric, pe partea cealaltă, nu”, a adăugat Dumitru Chisăliţă.
„Faptul că oamenii stau pe întuneric este semn maixm de sărăcie energetică. Sunt copii care învaţă la lumânare, oameni care iau pastilele la lumina lumânării. Am fost la o şcoală în vârf de munte, care nu avea curent electric, iar cei doi elevi pe care-i avea în total nu puteau învăţa în zilele noroase, pentru că nu era lumină destulă în clasă”, a povestit jurnalista Teodora Cimpoi.
George Jiglău, coordonator proiect la Observatorul român al sărăciei energetice, a precizat că în mediul rural este Evul Mediu în domeniul energetic, pentru că peste 50 la sută din gospodării sunt mai vechi de 50 de ani şi nu există niciun program de dezvoltare. „Să nu uităm că 80 la sută din mediul rural se încălzeşte cu lemne. 30 la sută din gospodării sunt afectate de sărăcia energetică, este un fenomen care a pătruns în toate păturile societăţii”, a adăugat Jiglău.
„Sărăcia energetică provine din două cauze: una ar fi lipsa veniturilor şi preţul utilităţilor – aici autorităţile ar trebui să analizeze mai atent preţul la care vând căldura, pentru că sunt vechi toate echipamentele care o produc şi au pierderi uriaşe. Trebuie eficientizat consumul şi trebuie educaţi, pentru că oamenii aceştia nu s-au întâlnit cu energia electrică, nu sunt obişnuiţi cu riscurile pe care le presupune”, a precizat şi Valentin Niculae, consultant în energie.
Laurenţiu Urluescu, preşedinte AFFER, a explicat că, deşi multă lume cere eşalonarea facturilor în special la gaze, mult mai grav este că mulţi nu cer, pentru că nu ştiu că au acest drept de consumatori vulnerabili. „Fonduri pentru panourile fotovoltaice n-au fost consumate, de exemplu, pentru că nu au existat cereri”, a spus expertul.