Enel a vândut afacerea din România

Enel a vândut afacerea din România

Enel şi-a găsit cumpărător pentru afacerile din România. Public Power Corporation, cea mai mare companie de electricitate a Greciei, a semnat contractul prin care va plăti 1,26 de miliarde de euro pentru activele italienilor de la Enel.

Potrivit experţilor economici şi din domeniul energiei, preţul este un chilipir, iar statul român ar fi putut profita de moment pentru a intra în acţionariatul companiei.

Potrivit ANRE, Enel este principalul furnizor de electricitate de pe piaţa din România. Enel Energie şi Enel Energie Muntenia deţineau la finalul anului trecut 21% din piaţa de profil, cu 8% peste locul secund, Electrica. Cei 3 milioane de clienţi ai italienilor vor plăti acum facturi către grecii de la Public Power Corporation.

Enel a intrat pe piaţa din România în aprilie 2005. Atunci achiziţiona 51% din Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. Un an mai târziu devenea acţionar majoritar şi la Electrica Muntenia Sud. Reţeaua de distribuţie a Enel are 128.000 de kilometri. Afacerea italienilor din România este evaluată la aproape 2 miliarde de euro, iar grecii de la PPC plătesc 1,24 de miliarde. Şi preiau un împrumut de aproximativ 600 de milioane de euro.

Gigantul italian şi-a anunţat intenţiile de a părăsi piaţa din România încă din noiembrie. Public, statul român nu a fost niciodată interesat de preluarea comapniei. Aşa că în decembrie, pe fir au intrat grecii de la PPC.

Odată cu această achiziţie, compania din Grecia devine cel mai important jucător de profil din sud-estul Europei. Înfiinţată în 1950, PPC are 7,5 milioane de clienţi şi aproape 13.000 de angajaţi. Este prima oară când comapnia în care statul elen deţine o participaţie de 34 la sută investeşte în afara graniţelor.

Este al treilea exist major de pe piaţa românească de energie. Mai întăi Exxon Mobile a renunţat la exploatarea gazelor din Marea Neagră. Au urmat cei de la CEZ şi acum de ENEL.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt