Economie cu probleme! Consumul, în scădere

Economie cu probleme! Consumul, în scădere

Economia românească este pe o pojghiţă extrem de fină! Putem oricând să alunecăm într-o criză. Produsul Intern Brut al României a crescut în primul trimestru al anului cu doar 0,1%. Specialistii spun că românii consumă din ce în ce mai puţin pentru că totul este mai scump, chiar dacă au crescut salariile. Faţă de alte state europene, o ducem mai bine. Binele este insă relativ şi depinde exclusiv de ce măsuri va lua Guvernul în perioada următoare.

Salariul mediu brut a ajuns la 7.290 de lei în România, în creştere cu 6,5% faţă de anul trecut. Cu toate acestea, traiul romanilor este din ce in ce mai prost. Explicaţia? A crescut inflatia iar Cheltuielile fiecărei gospodării au crescut cu mai mult decât au crescut salariile.

Deci chiar dacă se întâmplă să câştigăm mai mulţi bani decât cu un an de zile înainte, cheltuim mai mulţi şi pe mai puţine bunuri. Iar evoluţia PIB-ului, de doar 0,1% în crestere, nu este cel mai bun semn.

Această creştere de 0,1% ar fi mai mult o stagnare, iar cel mai grav lucru este că oricând putem aluneca pe minus şi implicit în recesiune. De la BNR insă lucrurile se vad cu optimism. Soluţia pentru a nu aluneca în criză este una singură. Statul trebui să-şi diminueze cheltuielile.

Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere de 3,2% a economiei româneşti în 2023, după o revizuire în sus faţă de prognoza de iarnă, de la 2,5%.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt