Cu tirul la poarta Schengen

Cu tirul la poarta Schengen

După votul Austriei în Consiliul JAI de la Bruxelles, mulţi anunţă că vor boicota companiile din România care au acţionariat austriac. O soluţie falsă, spun diplomaţii, deoarece aceste firme au angajaţi români. Aşa că în cele din urmă am ajunge să ne penalizăm tot pe noi. Eşecul Schenghen este cel mai greu de dus de şoferii de tir, care în continuare aşteaptă cu orele, ba chiar cu zilele la graniţă.

Speranţele şoferilor de TIR s-au năruit odată cu refuzul austriecilor. Nu le rămâne decât să reia aşteptarea în vămi. Uneori parcă interminabilă. Refuzul categoric i-a făcut pe mulţi să anunţe că vor boicota băncile cu acţionariat austriac din România.

Aceeaşi decizie a luat-o şi o cunoscută echipă de fotbal. ,,Universitatea Craiova, fidelă principiilor înrădăcinate în ADN-ul său, a luat decizia de a sancţiona companiile austriece partenere cu un boicot total. (…) Totodată, începând de anul viitor, tradiţionalul cantonament de vară al leilor nu se va mai face în vreo staţiune montană din Austria, ci într-o altă ţară europeană care are condiţii de pregătire similară", scrie în comunicatul clublui de fotbal postat pe o reţea socială.

Cele două mari bănci şi-au exprimat regretul faţă de decizia Austriei. ,,Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toţi cetăţenii să beneficieze în mod egal de libertăţile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la Spaţiul Schengen. Regretăm rezultatul votului în Consiliu", au postat cei de la BCR pe pagina de Facebook. O reacţie asemănătoare a avut şi Raiffeisen. ,,Susţinem pe deplin aderarea României la Spaţiul Schengen. Am fost surprinşi de decizia de astăzi. O vedem doar ca pe un rezultat intermediar. Vom continua să sprijinim demersurile autorităţilor pentru realizarea acestui deziderat".

Un fost ambasador spune că pe lângă chestiunea politică, în spatele refuzului categoric al cancelarului austriac ar sta şi altfel de interese. Pe Twitter şi pe Tik Tok numeroşi austrieci îşi arată susţinerea faţă de România.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt