Românii care vor să-şi cumpere vechime în muncă trebuie să bage mâna adânc în buzunar. Un an costă câteva mii de lei, iar cei care au nevoie de până la 6 ani vechime, maximul posibil, sunt buni de plată câteva zeci de mii de lei. Şi asta pentru că salariul minim a crescut de la 1 ianuarie. Deşi este scump, românii fac sacrificii pentru o pensie mai mare.
Acest domn vrea să fie sigur că fiul său va avea pensie la bătrâneţe. La 64 de ani, băiatul său nu îndeplineşte stagiul minim de cotizare, aşa că este nevoit să cumpere câţiva ani. Suma pe care va trebui să o plătească este însă enormă.
Sumele sunt necesare pentru pensia minimă şi se raportează la salariul minim pe ţară, care de la 1 ianuarie a fost majorat la 3.000 de lei. Fiecare contribuabil poate alege însă câţi bani plăteşte pentru fiecare lună de vechime în muncă, pentru a beneficia de o pensie mai mare.
Un bărbat din Bucureşti, care până acum a muncit doar în străinătate de unde ar urma oricum să primească pensie, are doar 11 luni lucrate cu carte de muncă. Acesta nu este de acord cu sumele care trebuie plătite pentru vechime . Spune că va rămâne în România şi speră să muncească atât cât cere legea.
Sumele sunt uriaşe, cu toate acestea, cererile sunt multe. La nivel naţional, peste 22.400 de persoane au cumpărat vechime în muncă din 2020 până acum. Ordonanţa de Urgenţă care le permite românilor să facă acest lucru este în vigoare doar până la 31 august anul acesta.