Câteva sute de absolvenţi de liceu din Harghita sunt aşteptaţi, în această perioadă, să se înregistreze la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, pentru a putea beneficia de indemnizaţie de şomaj.
Şefa Serviciului "Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială" din cadrul AJOFM Harghita, Jano Edit, a precizat, pentru AGERPRES, că absolvenţii de liceu, promoţia 2021-2022, se pot prezenta la agenţia pentru ocupare, în vederea înregistrării, până în data de 26 iulie inclusiv, în zilele lucrătoare, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat.
În situaţia în care unii tineri mai au corigenţe şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, aceştia se pot prezenta în interval de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă.
În acest sens adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ va specifica data promovării examenului de corigenţă.
Absolvenţii trebuie să prezinte actul de identitate în original şi o adeverinţă de absolvire sau un certificat de absolvire, în care să figureze data când au absolvit.
Se aşteaptă ca numărul absolvenţilor luaţi în evidenţă să fie mai mare decât anul trecut, când 619 tineri s-au înregistrat la AJOFM pentru a primi îndemnizaţie de şomaj.
Motivul este legat de faptul că absolvenţii care doresc să participe la cursuri în cadrul unor proiecte europene, dedicate tinerilor care nu au loc de muncă şi nu urmează nicio formă de învăţământ, trebuie să fie şomeri înregistraţi.
"În acest moment, ne ocupăm de absolvenţii de liceu, să fie înregistraţi în evidenţele noastre, pentru a beneficia gratuit de servicii de mediere, de formare profesională, de consiliere profesională, iar angajatorii care-i angajează, de subvenţii", a arătat Jano Edit.
Aceasta a mai spus că din luna iulie sunt aşteptaţi să se înregistreze şi absolvenţii de şcoli profesionale, dar şi cei de facultate.
Jano Edit a punctat faptul că, în ultima perioadă, numărul absolvenţilor care se înregistrează la AJOFM este mai mic, întrucât există locuri de muncă vacante şi dacă aceştia refuză angajarea, nu mai beneficiază de indemnizaţie.
În Harghita sunt vacante, în acest moment, 627 de locuri de muncă, multe în domeniul confecţiilor, dar şi în servicii, prelucrarea lemnului, construcţii sau în meserii precum agenţi de vânzări prin telefon sau ambalator manual.
Rata şomajului în judeţ este de 3,26%, mai mică decât luna trecută, numărul şomerilor fiind de 4.436, din care doar 736 sunt indemnizaţi.
Datele statistice arată că aproape jumătate dintre şomeri au cel mult patru clase şi este dificil să fie plasaţi pe piaţa forţei de muncă.
Sursa: Agerpres