România riscă să devină un imens şantier neterminat. Asta pentru că banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se lasă aşteptaţi. Mai exact, cererea de plată numărul II, trimisă în decembrie la Comisia Europeană nu a fost încă aprobată, deşi a expirat termenul de analiză, de 60 de zile. În timp ce societatea civilă acuză guvernul că tergiversează reformele, oficialii români insistă că banii nu sunt blocaţi şi că este o întârziere normală.
De banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă depinde modernizarea României. Fie că vorbim de construcţia autostrăzilor, a spitalelor sau a căilor ferate, banii europeni sunt esenţiali pentru proiectele de investiţii din ţara noastră. Din păcate, cea de-a doua solicitare de plată, trimisă în decembrie, nu este momenta aprobată.
România a primit 6,4 miliarde de euro din cei aproape 30 pe care îi are rezervaţi. Mai exact, prefinanţarea şi prima tranşă de bani. Referitor la cea de-a doua tranşă de bani, societatea civilă acuză guvernul că nu este dispus să implementeze reformele negociate cu Comisia Europeană. Marcel Boloş a infirmat că ar exista probleme cu tranşa II, argumentând că este vorba de discuţii tehnice.
Fiecare ţară membră poate face două solicitări de plată pe an. Acestea vin după ce guvernele naţionale ating jaloanele care au fost negociate la Bruxelles înainte de aprobarea PNRR. România a făcut cea de-a doua solicitare de plată pentru anul precedent abia în luna decembrie. Întârzierea pune în pericol implementarea întregului plan, care trebuie făcută până în 2026.
Ţara noastră a avut probleme şi cu prima solicitare de plată, care a fost aprobată cu o întârziere de 2 luni. Atunci, Comisia Europeană a solicitat Guvernului ca în sistemul informatic românesc să apară beneficiarii finali ai banilor din PNRR. Aprobarea s-a făcut doar după ce ţara noastră a modificat sistemul informatic aşa cum a cerut Comisia.