Banca Centrală a Rusiei a anunţat vineri o nouă reducere semnificativă a dobânzii de bază, de la 11% până la 9,5%, nivelul de dinaintea crizei, şi a anunţat că va continua să exploreze posibilitatea unor noi reduceri, în condiţiile în care inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 20 de ani, transmite Reuters.
Analiştii se aşteptau vineri la o reducere până la 10% a costului creditului.
În urma invaziei Ucrainei, autoritatea monetară a dublat dobânda cheie, până la 20%, apoi a redus-o treptat, până la 9,5%.
Moneda Rusiei s-a apreciat, şi se tranzacţiona la un curs de 57,31 ruble pentru un dolar, cel mai ridicat nivel din 25 martie, de la aproximativ 57,70 înainte de anunţarea deciziei.
"Banca Centrală a Rusiei va lua în considerare necesitatea unor noi reduceri, la viitoarele reuniuni", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Limbajul sugerează că viitoarele reduceri vot fi mai graduale şi prudente, apreciază Sofia Donets, economist şef la Renaissance Capital, estimând reducerea dobânzii la 8% până la finalul lui 2022.
În 7 iunie, rata anuală a inflaţiei în Rusia se situa la 17%. Banca Centrală a Rusiei speră că inflaţia va reveni la ţinta sa de 4% în 2024. Instituţia a revizuit estimările privind inflaţia, estimând pentru acest an un nivel de 14-17%, după ce anterior previziona un nivel de 18-23%.
De asemenea, Banca Centrală a Rusiei a apreciat că declinul activităţii economice în trimestrul doi din 2022 a fost mai puţin pronunţat decât se estima, iar contracţia anuală ar putea fi de asemenea mai redusă decât se previziona în aprilie. Anul trecut, economia rusă a înregistrat o creştere de 4,7%.
Viitoarea reuniune de politică monetară este programată în 22 iulie.
Potrivit analiştilor, Rusia trebuie să reducă în continuare costul creditului având în vedere că se confruntă cu spectrul unei recesiuni după ce Occidentul i-a impus sancţiuni economice şi financiare fără precedent.
Rusia se confruntă cu o inflaţie accelerată şi o fugă a capitalurilor, în timp ce în paralel este ameninţată de o posibilă intrare în incapacitate de plată după ce Occidentul a impus sancţiuni dure ca reacţie la invadarea Ucrainei.
Sursa: Agerpres