Avertisment XTB: Pâinea şi produsele de patiserie s-ar putea scumpi

Avertisment XTB: Pâinea şi produsele de patiserie s-ar putea scumpi

Pâinea şi produsele de patiserie s-ar putea scumpi îân perioada următoare ca urmare a creşterii preţului grâului, avertizează analiştii XTB România

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul grâului a crescut cu aproape 50%, în vreme ce preţul porumbului este mai mult decât dublu, explică într-o analiză de piaţă Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varşovia.  

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul grâului a crescut cu aproape 50%, în vreme ce preţul porumbului este mai mult decât dublu. Pentru România, vestea ar putea fi una bună pentru sectorul agricol, care a avut anul trecut un an foarte slab, doar 3.8% din PIB, şi a avut efect net de scădere economică.  

Pe de altă parte, de preţurile ridicate ar beneficia fermierii care au ţinut recolta, deşi o bună parte au ales să lichidizeze înainte de valul recent de majorare a preţurilor. Ar putea fi, însă, un semn bun pentru viitor, deşi, în privinţa noii producţii, este încă un drum foarte lung până la aşezarea pieţei şi a preţurilor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt