ANPC pierde definitiv primul proces cu băncile. Care a fost obiectul procesului şi cum îi afectează pe consumatori

ANPC pierde definitiv primul proces cu băncile. Care a fost obiectul procesului şi cum îi afectează pe consumatori

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a pierdut apelul în procesul cu First Bank, aceasta fiind prima decizie definitivă din cele 19 dosare care vizează amenzile acordate băncilor pentru că ar fi înşelat clienţii prin calcularea ratelor în anuităţi.
Pe fond a mai venit o decizie împotriva ANPC, în contestaţia depusă de Intesa SanPaolo, care a dus numărul dosarelor pierdut în acest stadiu procesual la 7, relevă datele analizate de Profit.ro.
Tribunalul Bucureşti a respins ca nefondat apelul principal depus de ANPC la decizia Judecătoriei Sectorului 1 din Bucureşti. Instanţa de fond admisese plângerea First Bank împotriva sancţiunii date de ANPC în mai 2023.
Autoritatea amendase First Bank şi alte 18 bănci (cele mai mari după active) pentru că ar fi utilizat practici comerciale incorecte/înşelătoare prin faptul că au oferit credite consumatorilor cu amortizarea în rate egale (anuităţi). Acest mod de rambursare a împrumuturilor prevede plata în prima parte a unor cote mai mari de dobândă faţă de capitalul împrumutat, ceea ce în opinia ANPC arată reaua-credinţă a băncii, prin disproporţia dobânzii imputate consumatorului.

Afla mai multe despreanpcprocesbanciclienti
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt