Afacerile românilor de peste hotare

Afacerile românilor de peste hotare

Şi vorbim în continuare despre românii care au plecat din ţară. Putem spune că pierderea României nu se măsoară numai în numărul celor stabiliţi în alte ţări. Se măsoară la fel de bine în meseriile, creaţiile sau afacerile pe care aceştia le au acolo şi nu în ţară. Analizăm situaţia Spaniei, pentru că sunt aproape 1 milion de români care trăiesc şi muncesc în această ţară. Afacerile deţinute de români se adresează în special românilor, aşa că au din start avantajul unui public bine definit.

Oficial şi statistic, relaţia economică România - Spania este considerată de nivel înalt. Schimbul comercial este favorabil Spaniei.

Românii exportă anual de 2.1 miliarde de euro şi importă în valoare de 2.4 miliarde. Exportăm în special autoturisme, electronice, cereale şi legume

Spaniolii ne trimit electronice, autovehicule, haine, animale vii şi produse din carne. La capitolul investiţii directe din ambele părţi, Spania este net superioară. La începutul lui 2020 în România erau înregistrate peste 6100 de companii româneşti cu capital spaniol de aproape 1,8 miliarde de Euro În schimb, capitalul românesc este de numai câteva zeci de milioane de euro, în special în transporturi şi telecomunicaţii.

Depozitul Românesc este una dintre afacerile cele mai cunoscute în Spania. Practic, este unul dintre locurile de
unde miile de magazine şi restaurante româneşti se aprovizionează cu produse made in romania.

Sanda Cioca este managerul depozitelor.

Clienţii sunt şi spanioli sau alte naţionalităţi. Însă, mai ales din cauza crizei de forţei de muncă, angajaţii sunt exclusiv români, mulţi aduşi din ţară

Restaurantele sunt de departe preferatele antreprenorului româno-spaniol. Am făcut un exerciţiu empiricşi am observat că unul din 10 au proprietar sau manager român. Formula aplicată de ei simplă şi aducătoare de succes, se bazează pe 3 strategii: preţuri mai mici, porţii mai mari şi meniu combinat şi românesc şi mediteraneean.
Oana Staicu este de la 17 ani în Spania. A încercat mai multe afaceri, iar acum are mai multe restaurante, un SPA
pentru copii şi o firmă de evenimente.

În fiecare restaurant lucrează doi bucătari simultan. Unul este spaniol, pentru paella, tortilla şi marisco, iar celălalt e român, pentru mici, tocăniţă sau ciorbă. Iar cei mai mulţi angajaţi sunt români.

Concurenţa este mare în toate domeniile. Însă regulile sunt aceleaşi pentru toţi, indiferent ce naţionalitate ai. Trebuie să fii corect, creativ şi muncitor.

Românii au afaceri în Spania sunt în special în Turism şi Alimentatie, Construcţii şi Transporturi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt