40.000 de afaceri închise într-un an

40.000 de afaceri închise într-un an

Covid, război în Ucraina şi explozia preţurilor din energie. Trei crize globale aproape suprapuse care au lovit puternic mediul de afaceri. Efectele s-au resimţit puternic şi în România. 40.000 de companii locale au dispărut de pe piaţă. Este vorba în special de mici afaceri de familie care n-au putut face faţă creşterii costurilor la materiile prime.

Începutul pandemiei a reprezentat şi începutul declinului pe piaţa de business autohtonă. De la an la an, tot mai multe firme şi-au încetat activitate. În 2022, numărul companiilor dizolvate a ajuns la aproape 40 de mii. Cifra e cu 24 la sută mai mare decât cea din anul precedent.

Cei mai mulţi dintre agenţii economici care au capotat activau în domeniul comerţului. Falimente pe bandă rulantă s-au mai înregistrat şi pe piaţa service-urilor auto şi în construcţii.

Cei mai mulţi dintre antreprenorii care au renunţat la afacere în aceşti ani sunt cei care erau la început de drum. Experţii pun acest aspect pe seama lipsei de pregătire a acestora. Şi insolvenţele, un pas premergător falimentului, sunt tot mai frecvente în mediul business. Sunt cu 10 mai numeroase decât în 2021. Iar specialiştii spun că situaţia se va înrăutăţi.

În România, sunt active aproape 1,1 milioane de firme. Cele mai multe sunt societăţi cu răspundere limitată şi doar aproximativ 8.000 dintre ele sunt SA-uri.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt